Buitenlandstage in Afrika

Je bent benieuwd naar andere culturen, je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je wilt werkervaring opdoen. Door stage te lopen in het buitenland gaat je ontwikkeling twee keer zo snel; je doet relevante werkervaring op in je opleidingsrichting én het wonen en meewerken in het buitenland helpt je ook nog eens om je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost te geven.

Doe je buitenlandstage in Oeganda, Malawi of Kenia

Doingoood biedt mogelijkheden voor buitenlandstage in Oeganda, Malawi en Kenia. Afhankelijk van jouw opleiding en buitenlandstage voorkeuren kunnen wij je een advies geven over welke stageplaats het beste bij jouw studie past. Zowel Oeganda, Malawi als Kenia zijn veilige landen om stage te lopen. Elk land heeft daarnaast ook zijn eigen aantrekkelijke mogelijkheden voor activiteiten in je vrije tijd. Ons advies is om in eerste instantie te kiezen voor de best passende stageplaats in Afrika omdat elk land voldoende te bieden heeft qua cultuur, natuur en vrije tijd.

Eigen, Doingoood begeleiding in Afrika

In alle landen heeft Doingoood eigen medewerkers die onze stagiaires begeleiden. In Oeganda en Malawi zijn dit Nederlandse medewerkers, in Kenia zijn dit lokale medewerkers. Onze medewerker op de bestemming zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden voor een goede afronding van de stage geregeld zijn: introductie, evaluatie en voortgang van je stage opdrachten en begeleiding in het geval van onverhoopte uitdagingen op de werkplek. Op je werkplek zelf word je begeleid door een professional uit jouw vakgebied, die jou inhoudelijk begeleidt en beoordeelt.

Ben jij klaar voor je buitenlandstage?

Weet jij wat er allemaal moet gebeuren voordat je op buitenlandstage gaat? Meld je hieronder aan voor het ontvangen van de checklist voor buitenlandstages en ga maximaal voorbereid naar het buitenland!

Waarom op buitenlandstage met Doingoood?

  • Jaarlijks ronden vele MBO/ HBO stagiaires hun stage bij ons succesvol af
  • Dubbele begeleiding: van de Doingoood coördinator én van de professional bij je project
  • Comfortabele, veilige accommodaties met mede stagiaires of vrijwilligers
  • Je persoonlijke ontwikkeling krijgt een enorme boost
  • Je kijk op de wereld wordt verbreed
  • Persoonlijk contact zowel in Nederland als in Afrika
  • Hulp bij onverhoopte problemen en 24/7 standby van onze coördinator
  • Doingoood is tevens contactpersoon voor je school
  • Reizen onder GGTO garantie

Hulp nodig bij je keuze?

Vraag een gratis stage advies aan en je ontvangt een persoonlijk advies van ons in je mailbox!

HBO/ WO buitenland stage

Jaarlijks ontvangen en begeleiden wij een flink aantal HBO/WO studenten die hun (afstudeer) stage of onderzoek bij onze projecten in Afrika doen.

Stages zijn mogelijk voor een uiteenlopend aantal studies. De meest voorkomende stages zijn die voor de opleidingen Fysiotherapie, Ergotherapie, Verpleegkunde, Pedagogiek, Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, Orthopedagogiek en PABO. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw buitenlandstage, ook als jouw studie er niet bij staat!

MBO buitenlandstage

MBO stageplaatsen moeten beschikken over een erkenning door S-BB. Doingoood biedt MBO buitenlandstage mogelijkheden bij door S-BB erkende leerbedrijven in Afrika. Verschillende projecten zijn erkend voor opleidingen binnen Zorg & Welzijn en Onderwijs/ Sport. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Uit je comfort zone

Je dompelt je onder in een andere cultuur en je leeft tussen de lokale bevolking. Een optimale manier om een land echt goed te leren kennen. Tegelijkertijd zal je worden uitgedaagd om je comfort zone te vergroten. Er zal een beroep gedaan worden op je creativiteit in het werken met beperkte middelen, je geduld zal ook zeker uitgedaagd worden en je leert hoe je flexibel kunt inspelen om snel veranderende omstandigheden. Eén ding weet je alvast zeker: het leven in Afrika zit vol verrassingen!

Ontmoet ons

En doe inspiratie op voor jouw buitenland stage in Afrika. We denken graag met je mee!

mei

08mei19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 PST Amersfoort

16mei19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 PST Naaldwijk

29mei19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 Utrecht

Waar kan ik stage lopen in het buitenland?

Doingoood werkt samen met projecten in Afrika waar je je stage kunt doen. Wij bieden stages voor studenten aan de universiteit, HBO en MBO (SBB -voorheen Calibris- erkend). Onderstaand een overzicht van de opleidingsrichtingen waarvoor stage lopen in het buitenland mogelijk is. Staat jouw opleiding er niet bij maar wil je wel graag een buitenland stage lopen? Vul het stage advies aanvraag-formulier in zodat we met je kunnen meedenken en gericht kunnen adviseren!

Voorbeeld opleidingen voor buitenland stage

Basisonderwijs (PABO)
Voortgezet onderwijs
Buurt, onderwijs en sport
Sportonderwijs/ Bewegingsagogie
Bewegingstechnologie
Verpleegkunde
Verloskunde
Geneeskunde
Sociaal maatschappelijk werk
Pedagogiek
Fysiotherapie en ergotherapie
Orthopedie
Marketing & Sales
Toerisme

Buitenland stage vergoeding

Verreweg de meeste stageplaatsen in het buitenland zijn op vrijwillige basis, dat wil zeggen dat je er geen vergoeding voor ontvangt. Je betaalt ook zelf je reis- en verblijfskosten in het land waar je stage loopt. Dit is ook bij Doingoood het geval.

Alle kosten die de reis en het verblijf voor de Afrika stage met zich meebrengt zijn voor rekening van de stagiair zelf. De projecten waar je stage loopt zijn zelf afhankelijk van giften en kunnen deze kosten, of kost en inwoning voor de stagiair, niet vergoeden. Per project vind je welke kosten verbonden zijn aan stage lopen bij dat project.

Beurs tijdens je buitenlandstage

Er zijn verschillende mogelijkheden om je stage in het buitenland te financieren. Er zijn beursprogramma’s van de EU, de Nederlandse studiefinanciering en subsidies en beurzen van allerlei bedrijven en stichtingen. Onder bepaalde voorwaarden is het tevens mogelijk om je studiefinanciering mee te nemen als je op buitenlandstage gaat. In sommige gevallen kun je ook een vergoeding voor je OV-kaart ontvangen. Check de mogelijkheden om een beurs te ontvangen voor jouw stage op de Beursopener van WilWeg

Belangrijke informatie voor een succesvolle buitenlandstage in Afrika

Stage lopen in het buitenland is een unieke ervaring. Niet alleen werk je mee bij een project in jouw vakgebied, je leeft ook een tijd tussen de lokale bevolking. Dat betekent dat je ook te maken krijgt met verschillen in cultuur, gewoonten en werkwijzen. Een goede voorbereiding hierop is dan ook belangrijk. Vast onderdeel van onze procedure is in elk geval het verplicht volgen van de voorbereidingstraining. Daarnaast dien je in gedachten te houden dat een buitenland stage in Afrika anders zal verlopen dan wanneer je je stage in eigen land zou doen.

Houd rekening met de volgende zaken:
Omstandigheden in Afrika kunnen snel en plotseling veranderen. Soms betekent dit dat de werkwijze/ werkzaamheden moet mee veranderen of dat er een extra beroep op je improvisatie vermogen wordt gedaan.
Je dient goed zelfstandig te kunnen werken. Je gaat samenwerken met vakgenoten en zij kunnen je dingen leren, laten ervaren en je werk beoordelen. Echter, de mate en intensiteit van begeleiding zal afhangen van de begeleider en de beschikbare tijd. Wanneer je iemand bent die veel aandacht en begeleiding van het project verwacht dan kun je beter niet kiezen voor een buitenlandstage in Afrika.
Er zal een groot beroep worden gedaan op een aantal eigenschappen: flexibiliteit in het soepel inspelen op veranderende omstandigheden, improvisatievermogen om te werken met (beperkte) middelen, geduld (bijv. met het werktempo). Dit is erg leerzaam en verrijkend wanneer je je hier goed van bewust bent maar kan erg frustrerend zijn wanneer je verwacht dat alles precies zal uitpakken zoals jij het in je hoofd hebt 🙂

Buitenland stage HAVO/ VWO

Leerlingen die in het kader van internationalisering in het middelbaar onderwijs studiepunten willen halen, kunnen in overleg bij Doingoood in Afrika terecht voor een ‘snuffelstage’. Hierbij werk je niet mee op een vast project maar loop je met de Doingoood coördinator mee om het land en de cultuur van je bestemming te leren kennen en de Engelse taal in praktijk te brengen. Werken op een vast project is in de meeste gevallen niet mogelijk in verband met de minimum leeftijdseis en de gevraagde opleiding/ werkervaring die benodigd is op het project. Een snuffelstage binnen Doingoood biedt daarom een prima mogelijkheid om toch ‘te snuffelen’ aan een buitenlandervaring.

5-VWO leerlingen vertellen over hun snuffelstage in Malawi

Buitenland stage projecten

Pelido

Community Empowerment
Masaka – Oeganda

Chigoli

Voetbal, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling
Lilongwe, Malawi

Nafasi Welfare Centre

Opvang, (her)plaatsing in gezin voor jonge kinderen & moeder empowerment
Kampala – Oeganda

APDK

Revalidatiekliniek voor kinderen met beperking
Mombasa – Kenia

Vilwakwe school

Superleuke, eenvoudige school in buitenwijk
Mombasa – Kenia

Agape Ministries

Agape Ministries

Rehabilitatie & Gezinshereniging voor straatkinderen
Kampala – Oeganda

Buitenland stage: waar moet je op letten

Een reis maken naar het buitenland is altijd een avontuur. Je komt terecht in een ander land met andere gewoonten, een andere cultuur en een ander straatbeeld. Een buitenlandstage doen is duidelijk wat anders dan op vakantie gaan in het buitenland. Je gaat immers echt een tijdje wonen en werken in een ander land. Ook al duurt je buitenlandstage misschien maar een paar weken, toch ervaar je het land van je bestemming op een heel andere manier. Je begeeft je onder de lokale bevolking, maakt gebruik van het openbaar vervoer en je maakt een tijdje deel uit van de lokale maatschappij.

Een goede voorbereiding is van onschatbare waarde voor jezelf en zal ook positief bijdragen aan jouw ervaring tijdens je buitenlandstage. In onze checklist voor stage (en vrijwilligerswerk) in het buitenland zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij. Wel zo handig!