Buitenlandstage in Afrika

Je bent benieuwd naar andere culturen, je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je wilt werkervaring opdoen. Door stage te lopen in het buitenland gaat je ontwikkeling twee keer zo snel; je doet relevante werkervaring op in je opleidingsrichting én het wonen en meewerken in het buitenland helpt je ook nog eens om je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost te geven.

Doe je buitenlandstage in Oeganda, Malawi of Kenia

Doingoood biedt mogelijkheden voor goed begeleide buitenlandstages in Oeganda, Malawi en Kenia. Afhankelijk van jouw opleiding en buitenlandstage voorkeuren kunnen wij je een advies geven over welke stageplaats het beste bij jouw studie past. Zowel Oeganda, Malawi als Kenia zijn veilige landen om stage te lopen. Elk land heeft daarnaast ook zijn eigen aantrekkelijke mogelijkheden voor activiteiten in je vrije tijd. Ons advies is om in eerste instantie te kiezen voor de best passende stageplaats in Afrika omdat elk land voldoende te bieden heeft qua cultuur, natuur en vrije tijd.

Stagiaires aan het woord

Loes en Kato doen hun stage voor de opleiding Ergotherapie in Oeganda. In deze video vertellen zij over hun project, de werkzaamheden, hoe ze de begeleiding van Doingoood ervaren en wat ze het leukste aan hun project vinden.

Louanna en Bess deden hun verpleegkunde stage in Malawi en vertellen alles over het werk, de verschillen met Nederland en de uitdagingen.

Lotte studeert Cultureel maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool en loopt stage in Malawi. Iris en Vera deden hun minor ‘Teaching Abroad’ bij Makerere school in Oeganda.

Waarom op buitenlandstage met Doingoood?

  • Jaarlijks ronden zo’n 70 MBO/ HBO stagiaires hun stage bij ons succesvol af
  • Dubbele begeleiding: van de Doingoood coördinator én van de professional bij je project
  • Comfortabele, veilige accommodaties met mede stagiaires of vrijwilligers
  • Je persoonlijke ontwikkeling krijgt een enorme boost
  • Je kijk op de wereld wordt verbreed
  • Persoonlijk contact zowel in Nederland als in Afrika
  • Hulp bij onverhoopte problemen en 24/7 standby van onze coördinator
  • Doingoood is tevens contactpersoon voor je school
  • Reizen onder GGTO garantie

Eigen, Doingoood begeleiding in Afrika

In alle landen heeft Doingoood eigen medewerkers die onze stagiaires begeleiden. In Oeganda en Malawi zijn dit Nederlandse medewerkers, in Kenia zijn dit lokale medewerkers. Onze medewerker op de bestemming zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden voor een goede afronding van de stage geregeld zijn: introductie, evaluatie en voortgang van je stage opdrachten en begeleiding in het geval van onverhoopte uitdagingen op de werkplek. Op je werkplek zelf word je begeleid door een professional uit jouw vakgebied, die jou inhoudelijk begeleidt en beoordeelt.

Informatie voor scholen

In deze digitale brochure staat informatie voor scholen over buitenlandstages via Doingoood. In de brochure worden de meest besproken onderwerpen rondom stageplaatsen, begeleiding, accommodaties en veiligheid behandeld.

Ben jij klaar voor je buitenlandstage?

Weet jij wat er allemaal moet gebeuren voordat je op buitenlandstage gaat? Meld je hieronder aan voor het ontvangen van de checklist voor buitenlandstages en ga maximaal voorbereid naar het buitenland!

HBO/ WO buitenland stage

Jaarlijks ontvangen en begeleiden wij een flink aantal HBO/WO studenten die hun (afstudeer) stage of onderzoek bij onze projecten in Afrika doen.

Stages zijn mogelijk voor een uiteenlopend aantal studies. De meest voorkomende stages zijn die voor de opleidingen Fysiotherapie, Ergotherapie, Verpleegkunde, Pedagogiek, Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, Orthopedagogiek en PABO. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw buitenlandstage, ook als jouw studie er niet bij staat!

MBO buitenlandstage

MBO stageplaatsen moeten beschikken over een erkenning door S-BB. Doingoood biedt MBO buitenlandstage mogelijkheden bij door S-BB erkende leerbedrijven in Afrika. Verschillende projecten zijn erkend voor opleidingen binnen Zorg & Welzijn en Onderwijs/ Sport. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Uit je comfort zone

Je dompelt je onder in een andere cultuur en je leeft tussen de lokale bevolking. Een optimale manier om een land echt goed te leren kennen. Tegelijkertijd zal je worden uitgedaagd om je comfort zone te vergroten. Er zal een beroep gedaan worden op je creativiteit in het werken met beperkte middelen, je geduld zal ook zeker uitgedaagd worden en je leert hoe je flexibel kunt inspelen om snel veranderende omstandigheden. Eén ding weet je alvast zeker: het leven in Afrika zit vol verrassingen!

Ontmoet ons

En doe inspiratie op voor jouw buitenland stage in Afrika. We denken graag met je mee!

september

05sep19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 Utrecht

27sep19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 PST Amersfoort

oktober

17okt19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 PST Amersfoort

Voorbeeld opleidingen voor buitenland stage

Basisonderwijs (PABO)
Voortgezet onderwijs
Buurt, onderwijs en sport
Sportonderwijs/ Bewegingsagogie
Bewegingstechnologie
Verpleegkunde
Verloskunde
Geneeskunde
Sociaal maatschappelijk werk
Pedagogiek
Fysiotherapie en ergotherapie
Orthopedie
Marketing & Sales
Toerisme

Buitenland stage vergoeding

Verreweg de meeste stageplaatsen in het buitenland zijn op vrijwillige basis, dat wil zeggen dat je er geen vergoeding voor ontvangt. Je betaalt ook zelf je reis- en verblijfskosten in het land waar je stage loopt. Dit is ook bij Doingoood het geval.

Alle kosten die de reis en het verblijf voor de Afrika stage met zich meebrengt zijn voor rekening van de stagiair zelf. De projecten waar je stage loopt zijn zelf afhankelijk van giften en kunnen deze kosten, of kost en inwoning voor de stagiair, niet vergoeden. Per project vind je welke kosten verbonden zijn aan stage lopen bij dat project.

Beurs tijdens je buitenlandstage

Er zijn verschillende mogelijkheden om je stage in het buitenland te financieren. Er zijn beursprogramma’s van de EU, de Nederlandse studiefinanciering en subsidies en beurzen van allerlei bedrijven en stichtingen. Onder bepaalde voorwaarden is het tevens mogelijk om je studiefinanciering mee te nemen als je op buitenlandstage gaat. In sommige gevallen kun je ook een vergoeding voor je OV-kaart ontvangen. Check de mogelijkheden om een beurs te ontvangen voor jouw stage op de Beursopener van WilWeg

Hulp nodig bij je keuze?

Vraag een gratis stage advies aan en je ontvangt een persoonlijk advies van ons in je mailbox!

Buitenland stageplaatsen

Jaarlijks begeleidt Doingoood zo’n 70 studenten in Oeganda, Malawi en Kenia op hun stageplaats. Hieronder vind je een overzicht van de meest geliefde stageplaatsen. Staat jouw gewenste stageplaats er niet tussen? Geen nood! Neem even contact met ons op, zodat wij jou een passend advies kunnen geven.

Belangrijke informatie voor een succesvolle buitenlandstage in Afrika

Stage lopen in het buitenland is een unieke ervaring. Niet alleen werk je mee bij een project in jouw vakgebied, je leeft ook een tijd tussen de lokale bevolking. Dat betekent dat je ook te maken krijgt met verschillen in cultuur, gewoonten en werkwijzen. Een goede voorbereiding hierop is dan ook belangrijk. Vast onderdeel van onze procedure is in elk geval het verplicht volgen van de voorbereidingstraining. Daarnaast dien je in gedachten te houden dat een buitenland stage in Afrika anders zal verlopen dan wanneer je je stage in eigen land zou doen.

Houd rekening met de volgende zaken:
Omstandigheden in Afrika kunnen snel en plotseling veranderen. Soms betekent dit dat de werkwijze/ werkzaamheden moet mee veranderen of dat er een extra beroep op je improvisatie vermogen wordt gedaan.
Je dient goed zelfstandig te kunnen werken. Je gaat samenwerken met vakgenoten en zij kunnen je dingen leren, laten ervaren en je werk beoordelen. Echter, de mate en intensiteit van begeleiding zal afhangen van de begeleider en de beschikbare tijd. Wanneer je iemand bent die veel aandacht en begeleiding van het project verwacht dan kun je beter niet kiezen voor een buitenlandstage in Afrika.
Er zal een groot beroep worden gedaan op een aantal eigenschappen: flexibiliteit in het soepel inspelen op veranderende omstandigheden, improvisatievermogen om te werken met (beperkte) middelen, geduld (bijv. met het werktempo). Dit is erg leerzaam en verrijkend wanneer je je hier goed van bewust bent maar kan erg frustrerend zijn wanneer je verwacht dat alles precies zal uitpakken zoals jij het in je hoofd hebt 🙂