Vrijwilligerswerk

Wat leuk dat je interesse hebt in vrijwilligerswerk in Afrika! Op deze pagina helpen we je op weg met meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland, onze projecten en informeren we je over huisvesting, begeleiding en voorbereiding. Daarnaast vind je handige links die kunnen bijdragen aan je zoektocht naar informatie en je helpen om een goede keuze te maken.

Natuurlijk wil je weten met wat voor soort organisatie je in zee gaat. Dan is het goed om te weten dat Doingoood in de top 5 staat van meest transparante organisaties voor verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Onze kernwaarden zijn integriteit, verantwoordelijkheid, betrokkenheid en kwaliteit. Je mag verwachten dat de samenwerking met en intenties van onze projecten oprecht zijn. We kennen onze projecten goed, mede doordat onze Doingoood coördinatoren in Afrika hier regelmatig, vaak zelfs wekelijks, komen. Onze procedures rondom organisatie, begeleiding en veiligheid van vrijwilligers in Afrika zijn goed doordacht en gedocumenteerd. We zetten ons maximaal in om een kwalitatieve ervaring te waarborgen voor zowel de vrijwilliger als het project.

Inspiratie verhalen over Afrika

Om jou te inspireren met de mooiste verhalen over Afrika hebben we een gratis e-book samengesteld. Hierin vind je een bonte verzameling ervaringsverhalen over de soms hilarische en soms confronterende werkelijkheid van leven en werken als westerling op het Afrikaanse continent.

Humoristisch en avontuurlijk. Realistisch en aangrijpend.

Herkenbaar voor de ervaren Afrika reiziger, een uitstekende voorbereiding voor de beginnende Afrika-avonturier. Vraag hem aan en laat je inspireren!

 • “De begeleiding bij Doingoood is fantastisch. 1 aanspreekpunt en persoonlijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Ook de coördinatoren ter plaatsen deden het super, ze zijn er altijd en helpen je graag. Dit is mijn beste ervaring die ik ooit heb gehad, ik had deze prachtige reis nooit willen missen.”

  Rian Renders
  Vrijwilliger ziekenhuis Kenia 2018
 • “Samen met mijn vrouw Sylvia heb ik voor een periode van 9 weken gewerkt op het project Vilwakwe school in Mombasa, Kenia. We hebben in deze periode echt hele mooie dingen gerealiseerd, mede dankzij onze sponsoren. Zoals: Sport en spel met de kinderen, geven van bijles, ondersteunen van de directie en last but not least het realiseren van een nieuw schoolgebouw met drie klassen en een office. Wij zijn heel warm ontvangen door Madam Mary (directeur) en het team maar ook door Kate, onze fantastische gastvrouw, dat maakte ons verblijf extra mooi. Al met al een life-time-experience voor mij, die ik voor geen goud zou willen missen.”

  Dick Bredze
  Vrijwilliger Kenia
 • “Doingoood, Ineke, Anneke, Frank en ieder ander; onwijs bedankt voor deze ervaring. Ineke, nogmaals bedankt dat jij mij destijds hebt gebeld om mij te adviseren naar Agape te gaan. Het was een perfecte match. Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat ik ook veel voor Agape heb kunnen doen. Deze 6 weken waren onbetaalbaar! Ook bedankt voor mijn 2 weken vakantie geregeld voor Ineke. Wauw, wat was dit prachtig! Anneke, bedankt voor het advies omtrent mijn donaties. Alles is vlekkeloos gelopen en ik hoop dan ook van Frank foto’s terug te zien wat er is gedaan met het geldbedrag. Ik weet dat het geld goed terecht is gekomen, en dat is heel fijn. Tot op de reünie allemaal! Jullie zijn toppers en doen prachtig werk en maken dit mogelijk voor mensen als ik. Dank!”

  Pauline van der Gulik
  Vrijwilliger Oeganda 2017
 • “Ik kan alleen nog maar lof en respect overdragen voor wat jullie doen, hoe jullie dat geregeld hebben en de manier waarop jullie in zo een land, waar alles heel moeilijk gaat, toch goede afspraken hebben weten te maken en een vrij gestructureerde reis hebben weten te organiseren. Dank jullie wel voor deze onbeschrijflijk mooie en gave ervaring.”

  Robyn Holland
  Impactreis Oeganda
 • “Mede dankzij het topteam van Doingoood heb ik een onvergetelijke tijd gehad in Oeganda. Van begin tot eind stond jullie team voor mij klaar en geen vraag was jullie teveel. Door de persoonlijke betrokkenheid en de goede begeleiding wist ik wat ik kon verwachten en ben ik niet voor verrassingen komen te staan. Daarom zou ik Doingoood aan iedereen aanraden die ook vrijwilligerswerk zou willen doen in Afrika, want geen organisatie die daar tegenop kan! Bij terugkomst viel er zelfs nog een leuk bedank kaartje op de deurmat met een persoonlijk berichtje! Hoe leuk is dat!? Ik kan niet wachten tot de volgende keer!

  Caroline Both
  Vrijwilliger Oeganda 2017
 • “De begeleiding tijdens de voorbereiding was top, ik ging er goed voorbereid heen en dat was echt nodig merkte ik tijdens de weken in Oeganda. Dankzij jullie goede organisatie heb ik vier bijzondere en verrijkende weken beleefd. Een droom die uitkwam. Dank jullie wel! Ook het kaartje wat na mijn thuiskomst op de mat viel, waardeerde ik erg!”

  Marieke in ’t Veld
  vrijwilliger Oeganda 2017
 • “Ik heb een onwijs leuke, fijne en onvergetelijke tijd gehad in Oeganda. Mede dankzij Doingoood. Juist omdat er een heleboel dingen al geregeld waren voor vertrek en op het moment dat ik ergens tegenaan liep, ik met mijn vragen bij iemand terecht kon.”

  Sandra van der Reijden
  vrijwilliger 2016
 • “Ik heb een fantastische tijd gehad in Malawi. Daar heeft de prima begeleiding van Doingoood vanuit Nederland en de plaatselijke coördinator zeker aan bijgedragen door het persoonlijke contact en de korte lijnen. Wat ben ik een bofkont dat ik de stralende gezichten van de kinderen en de open houding van de leerkrachten op school altijd in herinnering mag houden.”

  Ine Rutten
  vrijwilliger Oeganda 2015 & Malawi 2016
 • “Door Doingoood is mijn droom werkelijkheid geworden. Het werk als verpleegkundige heeft een extra bijdrage geleverd aan mijn werk en leven. Thuis kunnen ze niet genoeg krijgen van mijn bizarre verhalen bv. over het verkeer op de boda! Ik raad het iedereen aan!”

  Simone Slappendel
  Vrijwilliger Oeganda
 • “Ik heb mijn droom kunnen waarmaken: zorg leveren en iets kunnen betekenen voor een aantal patiënten in Uganda. Een druppel op de gloeiende plaat? Ach, misschien wel maar dat is nog geen reden om het niet te doen, vele druppels samen kunnen een grote stroom maken.”

  Lydia den Hartog
 • “Doingoood is een fantastische organisatie met fantastische mensen! Super dat onze coördinator áltijd voor ons klaar stond. Geweldig om te zien dat zij haar werk met haar hele hart doet. Ik heb 4 maanden lang genoten in the warm heart of Africa! Tionana”

  Joy van der Vlist
 • “Goede begeleiding hier in Nederland maar ook in Malawi. Mijn eerste keer in Afrika is hierdoor onvergetelijk geworden en echt de mooiste tijd van mijn leven! Er heerst een ons kent ons cultuur binnen Doingoood en dat is heel tof om te ervaren. Dank jullie wel voor alle goede begeleiding en informatie! Het was heel veilig om met een organisatie te gaan en daardoor heb ik in Malawi ontzettend genoten. Ga zo door!!

  Thea Oskam

Vrijwilligerswerk in het kort

Ontmoet ons!

augustus

14aug19:3022:00Info avond vrijwilligerswerk, stage & reizen19:30 - 22:00 Utrecht

Bekijk de projecten per thema

Gezondheidszorg

William Boer

Crisisopvang

Nafasi Welfare Home

Onderwijs

Vrijwilligerswerk onderwijs Afrika schrift nakijken

Sociaal

Samalani school

Dit is Doingoood

Kleinschalig

We zijn in 2010 ontstaan vanuit een behoefte uit het persoonlijke netwerk van oprichter Ineke van Huuksloot. Er was bij kleinschalige goede doelen uit ons netwerk in Afrika behoefte aan vrijwilligers en hulp nodig bij fondsenwerving. In Afrika werken we met eigen Doingoood medewerkers, die wekelijks bij onze projectpartners over de vloer komen. De lijnen zijn kort en direct. We werken met een klein, zeer betrokken team en voelen ons eerder familie dan collega’s. We vinden het logisch om geen kantoorpand te hebben: waar onze laptop is, werken wij. Wel zo flexibel en voordelig!

Persoonlijk

In Nederland werken we met 3 vaste medewerkers (1,4 FTE) en een aantal vaste vrijwilligers. Je spreekt altijd direct met één van ons en ieder van ons heeft ervaring met vrijwilligerswerk, wonen en/of reizen in Afrika.

Passie is onze belangrijkste drijfveer. Passie voor het prachtige continent en haar mooie bevolking. Wij zijn kritisch in wat we doen, werken kleinschalig en hechten grote waarde aan persoonlijke relaties.

Ontmoet ons team!

Verantwoord

Wij voelen ons verantwoordelijk voor het leveren van een positieve bijdrage aan onze projectpartners in Afrika. Daarom werken wij volgens de internationale richtlijnen voor verantwoord vrijwilligerswerk. Doingoood vind je terug in de top 5 van meest verantwoorde en transparante aanbieders van vrijwilligerswerk in het buitenland. In onze FAQ over ‘verantwoord voluntourism’ vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over verantwoord vrijwilligerswerk.

Meepraten? Graag! We zijn tenslotte nooit uitgeleerd.

Zó werkt de procedure van aanmelding

Aanmelding voor vrijwilligerswerk in Afrika bestaat uit de volgende stappen:

 1. Invullen van het online aanmeldingsformulier.
 2. Intake gesprek. Dit is in de meeste gevallen telefonisch en volgt binnen enkele dagen na je aanmelding. Hierbij nemen we nog een keer door welk project je hebt gekozen en bepalen we samen of dat inderdaad de beste keuze voor je is. Tijdens dit gesprek geven we je ook informatie over je verdere voorbereidingen, wat je mag verwachten op je project en bij Doingoood en bespreken we de huisvesting.
 3. Doingoood gaat jouw VOG-aanvraag klaarzetten. VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Een ‘verklaring van geen bezwaar’ is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan onze programma’s. Dat houdt in dat je geen relevant strafblad of aantekening bij het Ministerie van Justitie mag hebben. Wij screenen op profiel 45: ‘gezondheid en welzijn van mens en dier’. Voor de afhandeling van jouw VOG-aanvraag heb je een DigID nodig. Belgische vrijwilligers vragen zelf een Attest van Goed gedrag en Zeden aan, model 2 in toepassing van art. 596.2 SV.
 4. Na een positieve uitkomst van het intake gesprek, krijg je van ons per e-mail het akkoord om je tickets te gaan boeken en zetten we je alvast in optie op de planning. Vanaf dit moment ontvang je telkens e-mails met jouw aktiepunten, onze aktiepunten en informeren we je over alle belangrijke zaken rondom je voorbereidingen voor vertrek.
 5. Je stuurt ons je vluchtschema toe. Op basis daarvan maken wij de overeenkomst en de faktuur op en die sturen we (per e-mail) naar je toe. We ontvangen van jou een ondertekend exemplaar van de overeenkomst en een geldige VOG verklaring retour.
 6. Voordat je kan vertrekken dien je eerst de verplichte voorbereidingstraining te volgen. Hiervoor hebben wij een samenwerking met Stichting Muses. Alle vrijwilligers volgen de algemene voorbereidingsdag verplicht. Afhankelijk van je gekozen project en je vooropleiding en/of werkervaring volg je nog een aanvullende ‘Wijzer met kids’ training. Tijdens het intake gesprek hoor je van ons of je deze aanvullende training ook dient te volgen.

Voorbereiding vrijwilligerswerk

In de praktijk blijkt dat vrijwilligers die alle informatie die wij verstrekken op tijd en volledig lezen een positievere ervaring hebben in Afrika. Zij komen voor minder onverwachte situaties te staan en hebben een grotere impact op hun project.

Doingoood hecht groot belang aan een goede voorbereiding. Daarom hebben wij een samenwerking met Stichting Muses waar al onze vrijwilligers verplicht de voorbereidingstraining volgen.

Wij werken op al onze bestemmingen met Nederlandse begeleiding. Zij komen regelmatig op alle projecten. Daarnaast vragen wij aktief feedback van elke vrijwilliger. Deze informatie gebruiken wij om de project informatie op onze website ze actueel mogelijk te houden. Lees daarom ook na je aanmelding nog regelmatig de project informatie op onze website zodat je weet wat je op je project mag verachten.

Huisvesting

Je mag rekenen op comfortabele huisvesting met Afrikaanse charme. Dat betekent een veilige compound en een huis met stromend water, elektriciteit en een ‘gewone’ douche en toilet. Natuurlijk valt de stroom soms uit of is de water voorraad op. This Is Africa! Onze accommodaties scoren gemiddeld een 8 bij onze vrijwilligers dus dat zit wel goed. In verschillende landen hebben we verschillende opties:

 • Het Doingoood vrijwilligershuis (Oeganda en Malawi)
 • Een gastgezin (Oeganda en Kenia)
 • Een guesthouse op het project (Oeganda en Kenia)
 • Een guesthouse voor internationale vrijwilligers (Tanzania)

Per project vind je bij het tabblad ‘huisvesting’ welke opties je hebt en wat erbij is inbegrepen.

Begeleiding

In Afrika word je ontvangen door onze eigen Doingoood medewerkers. In Oeganda en Malawi zijn dat Nederlandse medewerkers, in Kenia zijn dit onze zeer ervaren Keniaanse collega’s. Uitzondering hierop is Tanzania; hier word je ontvangen en begeleid door een medewerker van het project.

Onze Doingoood collega’s wonen en werken op de bestemming waar jij vrijwilligerswerk gaat doen. Je wordt opgehaald van het vliegveld, krijgt een praktische rondleiding door de stad, je wordt geïntroduceerd bij je project en onze coördinator staat 24/7 standby in geval van eventuele noodgevallen of problemen. Je krijgt op je project ook regelmatig bezoek van de coördinator waarbij jullie evalueren hoe het gaat. Wekelijks organiseert de coördinator een leuke uit-eten-avond. Kortom, tijdens je verblijf kun je altijd rekenen op iemand om op terug te vallen.

Project sponsoring

Behalve met de inzet van vrijwilligers ter plaatse geven wij ook project sponsoring. Speciaal hiervoor hebben wij Doingoood volunteer work een zusje gegeven: stichting Doingoood foundation. Fondsenwerving voor onze projecten doet het bestuur zelf, maar ook met behulp van onze vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen ervoor kiezen om extra fondsen te werven voor hun project. Van elk project hebben wij hun wensen in kaart gebracht en kun je heel makkelijk via onze sponsorwerving community een bijdrage leveren.

We vragen van onze vrijwilligers ook zorgvuldigheid bij het geven van donaties aan hun project. Tot 150 euro kunnen vrijwilligers naar eigen inzicht lokaal besteden. In ons duurzaamheidsbeleid staat omschreven welke keuzes we op gebied van duurzaamheid gemaakt hebben, en waarom. Grotere bedragen worden gedoneerd via stichting Doingoood foundation. De stichting heeft een ANBI status. Bovendien zorgen we er dan samen voor dat de giften effectief besteed worden aan de prioriteiten die het project zelf heeft gesteld. Onze medewerkers op de bestemmingen houden toezicht op de uitkering en besteding van alle donaties.