Let op: dit moment staat momenteel on hold, je kunt hier nu niet voor inschrijven. Bekijk de andere opties hier. 

Ben jij op zoek naar een zeer leerzame stage op gebied van eco & wildlife? In een van de national parken die Oeganda rijk is bieden wij een unieke mogelijkheid aan om stage te lopen op gebied van eco en wildlife. De volgende HBO & Universitaire studie richtingen komen in aanmerking:

  • Bos- en natuurbeheer (Forest & Nature Conservation)
  • Conservation & Wildlife
  • Eco and wildlife
  • Diermanagement
  • Wildlife management & conservation
  • Toegepaste biologie
  • Eco-toerisme
  • Tropische bosbouw
  • Agrarische opleidingen

Staat jouw specifieke opleiding er niet tussen maar doe je een studie die wel relevant is voor een stageplaats, neem dan even contact met ons op via stage@doingoood.nl.

Het project

Het project bevindt zich in een dorp op 8 kilometer afstand van de ingang naar een vrijwel ongerept natuurpark in Oeganda, op ongeveer 12 uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala. Je verblijft op het project zelf waar een capaciteit is van 12 bedden verdeeld over 4 kamers. Houd er rekening mee dat je je midden in de natuur bevindt, op behoorlijke afstand van de grote steden. Er zijn beperkte faciliteiten aanwezig (wel gedegen sanitair, elektriciteit en internet) maar geen restaurants, vertier en grote supermarkten. Op het project word je begeleid door een lokale medewerker. 

Er worden surveys uitgevoerd d.m.v. life traps, camera traps en sightings naar grote kleine dieren. Er wordt zoveel mogelijk data verzameld op het gebied van grote en kleinere zoogdieren, reptielen en insecten maar ook vegetatie. Deze data worden verzameld om in een totale database allerlei analyses te kunnen uitvoeren.

Daarnaast wordt medio 2016 begonnen met een soort modelboerderij op het gebied van groenteteelt, geiten, kippen en varkens. Studenten en stagiaires kunnen hier wel al eerder een haalbaarheidsstudie naar maken.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ineke van Huuksloot via ineke@doingoood.nl. Voor een gedegen advies en relevante informatie helpt het wanneer je je CV meestuurt met een toelichting over je opleiding en de wensen en eisen vanuit je studie voor de invulling van je stage of onderzoek. Vermeld ook de periode waarin je wilt komen en de duur van je verblijf. Lees ook de algemene informatie over stage lopen in het buitenland op onze website.

De omgeving

Het park is een wildpark zonder grote steden in de buurt. De dichtstbijzijnde ‘grote’ plaats is Kitgum. Dagelijks rijdt er een vrachtwagen met goederen heen en weer dus je hoeft niet zonder een biertje of een frisdrankje. Houd er rekening mee dat het aanbod beperkt is. In het park zijn verder geen faciliteiten voor entertainment dus je moet jezelf goed kunnen vermaken, bijvoorbeeld met een boek of muziek. In principe is er goed bereik voor wifi maar dit is niet altijd beschikbaar. Ook elektriciteit en stromend water is in principe beschikbaar maar valt regelmatig uit. Je moet je daarom echt voorbereiden op ‘back to basic’. Mocht je ziek worden: dagelijks komt er een vliegtuig aan van de flying doctors waarvan je gebruik kunt maken indien je onverhoopt ziek wordt (hier zijn kosten aan verbonden dus check met je verzekering in hoeverre dat gedekt wordt!).

Bekijk ook de veelgestelde vragen voor verdere uitgebreide praktische informatie.

Kosten

De verblijfs- en begeleidingskosten voor deze Eco & wildlife stage of vrijwilligerswerk wijken af van de kosten voor alle overige programma’s van Doingoood in Oeganda.

Vervoer van Kampala naar het project en v.v. (12 uur rijden): 150 euro per enkele reis
Kosten voor accommodatie, 3 maaltijden per dag en drinkwater: 150 euro per week
Kosten van begeleiding: eenmalig 200 euro

De minimale verblijfsduur is 4 weken en de minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Kosten voor vliegticket, vaccinaties, verzekeringen en visa ($100 voor 90 dagen) zijn niet inbegrepen. Bij verblijf van langer dan 4 weken raden wij aan om af en toe een weekend naar Kampala te gaan of en ander uitstapje te maken. De kosten voor tussentijds verblijf in Kampala zijn niet inbegrepen, evenals de kosten voor verblijf in Kampala aan het einde van je stage/ vrijwilligerswerk bij dit project. Vervoer naar de airport bij de terugreis is eveneens exclusief (ongeveer 30-35 euro)

Reiskosten: het is tevens mogelijk om een groot deel van de reis met openbaar vervoer (touringcar) te maken, een ticket daarvoor kost ongeveer 20 euro. Het laatste deel van de reis leg je per auto af en daarvoor betaal je dan nog 70 euro. Echter, om veiligheidsredenen raden wij vervoer per OV ten zeerste af. Er wordt (veel te) hard gereden en als de bus pech krijgt onderweg ben je, naar onze mening, als westerling te kwetsbaar i.v.m. beroving.

Begeleiding: bij aankomst word je door Doingoood afgehaald van het vliegveld en in Kampala ontvangen door onze coördinator. Je slaapt de eerste 2 nachten in een guest house in Kampala. Je kunt hier een beetje acclimatiseren en we helpen je met het regelen van een simkaart, internet, geld afhalen/ wisselen en je kunt wat boodschapjes doen om mee te nemen. Tijdens je verblijf in het park word je begeleid door een medewerker van het project zelf. De Doingoood coördinator onderhoudt in deze periode telefonisch contact met je en is bereikbaar voor eventuele vragen of onverhoopte problemen.