Nafasi Welfare Home

Nafasi Welfare Home

Het project

Nafasi Welfare Center helpt zowel jonge kinderen als tienermoeders in een moeilijke situatie. Het centrum biedt tijdelijke opvang aan kwetsbare kinderen in Oeganda. Het gaat om kinderen van 0 tot 5 jaar die crisisopvang nodig hebben. Er is plaats voor maximaal 20 kinderen. Omdat men aan actieve resettling (terugplaatsing) doet, kan het aantal kinderen op het project erg verschillen. Dat betekent dat er een wisselend aantal kinderen op het project verblijft.

Het centrum is ook een ontmoetingsplaats waar moeders, als deze betrokken zijn, hun kind kunnen bezoeken en maatschappelijke begeleiding krijgen om een betere hechting met hun kind te krijgen. Ook zijn er faciliteiten waar een moeder tijdelijk opgevangen kan worden om bij haar kind te zijn.

Voor de kinderen waarvan er geen moeder betrokken is, is het doel om binnen acht maanden een nieuw, warm en veilig thuis te vinden. Voor ieder kind wordt een plan op maat gemaakt, rekening houdend met zijn of haar bijzondere omstandigheden. Het uiteindelijke doel is om het kind te plaatsen in een gezin dat bij hem of haar past. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Soms blijkt het toch mogelijk het kind te herenigen met de biologische familie. Nafasi Welfare Center biedt daarbij praktische en soms financiële ondersteuning. Ook is het mogelijk dat het kind wordt opgenomen in een Oegandees gezin. Helaas blijkt het niet in alle situaties haalbaar om binnen 8 maanden een oplossing te realiseren.

Het Nafasi Welfare Center is anders dan andere ‘kinderhuizen’. Nafasi Welfare Center zorgt tijdelijk voor de allerkwetsbaarste kinderen en gaat meteen op zoek naar een nieuw thuis voor hen.

 • Helpen met de dagelijkse verzorging van de kinderen. In bad doen, aankleden, voeden etc.
 • Spelen en contact maken met de kinderen, geven van individuele aandacht
 • Initiëren en begeleiden van activiteiten zoals spelletjes en knutselen

Wij doen ons best om alle informatie over de projecten zo nauwkeurig en volledig mogelijk te verstrekken. Het kan echter voorkomen dat de lokale omstandigheden enigszins afwijken van de informatie zoals hier is omschreven.

Om in aanmerking te komen voor het werken bij Nafasi Welfare Home voldoe je aan de volgende criteria:

 • Je bent minimaal 18 jaar
 • De minimale verblijfsduur is 4 weken
 • Je bent opgeleid om te werken met kwetsbare kinderen of hebt hier aantoonbare werkervaring in. Heb je deze ervaring niet, dan is dat geen probleem wanneer je bereid bent de extra trainingsdag ‘Wijzer met kids’ te volgen. Deze kost 45 euro (je krijgt hierop nog 20% korting) en is voor eigen rekening.
 • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal
 • Je werkt mee aan verkrijging en overhandiging van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ter plaatse neem je kennis van en onderteken je de Child Protection Policies.
 • Je bent dol op kinderen en vindt het leuk om hen te verzorgen en met hen te spelen
 • Nafasi Welfare Home is een christelijk project. Je hoeft geen christen te zijn maar er wordt wel verwacht dat je het geloof respecteert.
 • Je rookt niet, althans nooit in het bijzijn van de kinderen
 • Je kunt goed zelfstandig werken

Dit project is gevestigd op hetzelfde terrein als Kinderproject Oeganda.

Op het project beschikt men over zeer comfortabele en compleet ingerichte accommodaties waar vrijwilligers kunnen verblijven. Je slaapt in stapelbedden met anderen op een kamer en deelt de badkamer, woonkamer en keuken met elkaar. Je verblijf is inclusief ontbijt en schoonmaak, je kunt tevens gebruik maken van de wasmachine en wifi. Als je dat wilt mag je mee eten op het project (eenvoudige lokale maaltijden) maar je kunt ook zelf koken. Een kleine supermarkt en groente- en fruitkraampjes zijn op loopafstand van het project te vinden. Op ongeveer 15 minuten van het project bevinden zich twee verschillende grote luxe winkelcentra met een grote supermarkt, drogisterij, restaurant, bioscoop en diverse andere winkels.

We proberen er voor te zorgen dat je altijd met minstens 1 andere vrijwilliger wordt ingepland zodat je nooit alleen verblijft. Mocht dit niet lukken dan kunnen wij je (in overleg) op het project van je 2e keuze plaatsen.

Meer informatie en foto’s

Prijzen verblijfs- en begeleidingskosten

Let op: Je kunt zelf je aankomst- en vertrekdatum en je verblijfsduur bepalen. De minimale verblijfsduur is 4 weken. Je kunt zelf bepalen hoe lang je wilt blijven en dit hoeven ook geen exact aantal weken te zijn. Voorbeeld: je kunt ook 6 weken en 4 dagen blijven als je dat zou willen of elke andere gewenste reisduur. Wij berekenen je exacte verblijfs- en begeleidingskostenkosten naar aanleiding van jouw aankomst- en vertrekdatum.

Bestemming4 weken8 weken12 weken16 weken26 weken
Oeganda€ 998€ 1658€ 2318€ 2678€ 3878

Prijzen zijn geldig voor vertrekken tot 31/12/2016

Tip: Fondsenwerving

Heb je er wel eens aan gedacht om (een deel van) de kosten van je reis en verblijf via fondsenwerving bij elkaar te krijgen? Sommige mensen zien op tegen de kosten die gepaard gaan met hun vrijwilligerswerk of buitenland stage en zetten een fondsenwerving hiervoor op. Ook als je je project een extra boost wilt geven met een donatie is fondsenwerving een goed idee. Lees alles over fondsenwerving en download gratis onze Toolkit Fondsenwerving.

Nu aanmelden, later betalen

Indien je verzekerd wilt zijn van een plaats bij jouw favoriete project of reis dan wil je wellicht ruim van tevoren aanmelden. Gelukkig hoef je bij ons niet direct de gehele faktuur te betalen. Bij aanmelding betaal je 20% en het resterende faktuurbedrag betaal je 12 weken voor vertrek. Wel zo handig want dan kun je nog even sparen zonder dat je het risico loopt dat het programma vol is.

Transparant over kosten

Doingoood staat voor kwaliteit en integriteit. Wij zijn transparant over de kosten en hebben een pagina voor je samengesteld die verdere toelichting geeft over de opbouw van de reis- en verblijfskosten.

Wat is inbegrepen in de verblijfs- en begeleidingskosten

 • Voorbereidingstraining van 1 (volle) dag voor vertrek
 • Uitgebreid schriftelijk informatie pakket vooraf, ter voorbereiding
 • Persoonlijke begeleiding gedurende je gehele verblijf door onze Nederlandse Country Coordinator
 • Comfortabele accommodatie voorzien van stromend water en elektriciteit
 • Gebruik van afsluitbaar kluisje (groot genoeg voor o.a. je laptop)
 • Dagelijks ontbijt
 • Gebruik van muskietennetten en beddengoed
 • Transfers van luchthaven bij aankomst en vertrek
 • Ontvangst door Country Coordinator met welkomstpakket
 • Simkaart met eerste beltegoed zodat je direct mobiel bereikbaar bent
 • Begeleiding bij de eerste keer gebruiken van het openbaar vervoer
 • Helm in bruikleen (voor op de brommer taxi)
 • Rondleiding door de stad. In de eerste week van je aankomst kun je hier gebruik van maken
 • Introductie op je project
 • Regelmatig bezoek van de Country Coordinator op je project
 • Organisatie en begeleiding zowel in Nederland voor vertrek als in het land van bestemming tijdens je verblijf
 • 24/7 standby van de Country Coordinator in geval van vragen, uitdagingen of onverhoopte problemen
 • Certificaat

Wat is niet inbegrepen

 • Vluchten (onze partner TunaFish kan je helpen met het vinden van voordelige tickets)
 • Lunch en diner (uitzondering: Bij Kinderproject Oeganda mag je alle -lokale- maaltijden mee eten als je wilt)
 • Verzekeringen (onze partners TunaFish en JoHo bieden passende verzekeringen voor vrijwilligerswerk)
 • Visa $100 (eenmalig) bij binnenkomst, 3 maanden geldig. Eenmalige verlenging voor 3 maanden gratis mogelijk.
 • Kosten voor je VOG, inentingen en malaria preventie
 • Kosten woon-werkverkeer (afhankelijk van het project). Gemiddeld ongeveer tussen € 1,00 tot € 2,00 per enkele reis
 • Uitgaven van persoonlijke aard

Indicatie bijkomende kosten

 

Vliegticket tussen 500 en 1000 euro. Hoe vaker je bereid bent over te stappen, hoe voordeliger het wordt. KLM vliegt rechtstreeks maar is ook vaak wat duurder.
Boodschappen lunch & diner ongeveer 3 euro per dag. Kan goedkoper als je een gezamenlijke 'pot' maakt met je mede vrijwilligers. Op de markt groenten en fruit kopen is voordeliger dan in de supermarkt.
Visa: $100 bij binnenkomst is 90 dagen geldig (let erop dat je echt 90 dagen krijgt!). Gratis verlengen voor een extra 90 dagen mist je een vliegticket naar huis kunt laten zien.
Bekijk hier de mogelijkheden voor trips en safaris

Met dit formulier kun je je aanmelden voor buitenland stage of vrijwilligerswerk in Afrika

Wil je a.u.b. voordat je het formulier invult zorgen dat je alle informatie op deze website hebt gelezen over kosten, huisvesting en begeleiding tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika. Op die manier weet je wat je mag verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

De aanmelding bestaat uit 2 aparte formulieren: het 1e (onderstaand) formulier is bestemd voor het project en onze lokale coördinator. Hiermee introduceer je jezelf aan het project. Zorg daarom dat je jezelf goed presenteert. Wij verzoeken je vriendelijk om het aanmeldingsformulier in het Engels in te vullen. Maak je geen zorgen over de spelling; het gaat ons om de informatie. Het invullen van dit formulier in het Engels is niet bedoeld als test om te kijken hoe goed je Engels is. Het is puur uit praktische overwegingen voor de communicatie met de projecten.

Het 2e formulier kun je in het Nederlands invullen. Hierin geef je informatie over je justitiële verleden en verstrek je informatie over je gezondheid. Dit formulier wordt strikt vertrouwelijk behandeld en wordt uitsluitend gelezen door Doingoood, niet door je project. Nadat je het 1e formulier hebt ingevuld, word je automatisch doorgeleid naar het 2e formulier. Vul beide formulieren a.u.b. achter elkaar in. Tussentijds opslaan en later verder gaan is helaas niet mogelijk.

Ik meld mij aan voor de gratis en vrijblijvende info bijeenkomst

“Ik ben derdejaars student Pedagogiek. Ik heb in de zomer van 2015 een maand voor ‘Nafasi Welfare Home’ gewerkt in Kampala, Oeganda. Naast het zorgen voor de kindjes op Nafasi, heb ik (vanuit mijn persoonlijke interesse en expertise) extra taken gedaan zoals: in gesprek gaan met tienermoeders, meegaan op Field Trips bij gezinnen in de sloppenwijken en vergaderingen bijwonen van partners van Nafasi. Het meest trots ben ik op het feit dat ik, samen met leidinggevende Jackie, een Community Support Program heb opgezet voor tienermoeders en community volunteers in de sloppenwijken van Kampala. Als initiator en ambassador van het programma, heb ik tijdens de lancering samen met Jackie een presentatie gegeven aan gezinnen en professionals uit Kampala. Leerzaam, inspirerend en motiverend. Zo omschrijf ik de geweldige tijd die ik op Nafasi heb gehad.

Tirzah Berger, vrijwilliger 2015

Ik heb een leuk project gezien en heb (misschien) interesse in vrijwilligerswerk of stage. Wat nu?

Je hebt een aantal opties:
Je meldt je direct aan voor het project. Na ontvangst van jouw aanmelding krijg je van ons een e-mail met de verdere stappen in de procedure. Het bijwonen van een informatie bijeenkomst (2,5 uur) is optioneel en bedoeld ter oriëntatie. Het volgen van een voorbereidingstraining (1 dag) is verplicht.
Je meldt je aan voor een informatiebijeenkomst. Op onze informatie bijeenkomsten hoor je alles over het vrijwilligerswerk/ de stage, het verblijf, de begeleiding en organisatie ter plaatse en de projecten waar je vrijwilligerswerk of stage kan doen.
Je kunt ook de reisblogs lezen van vrijwilligers en stagiaires die al in Afrika geweest zijn. Op die manier krijg je een heel zuiver en rechtstreeks beeld van hun belevenissen.

Hoe kan ik meer informatie krijgen over vrijwilligerswerk of stage in Afrika

Je hebt een aantal opties:
Je kunt de e-brochure downloaden.
Je meldt je aan voor een gratis en vrijblijvende informatiebijeenkomst. Op onze informatie bijeenkomsten hoor je alles over vrijwilligerswerk of stage, het verblijf, de begeleiding en organisatie ter plaatse en de projecten waar je vrijwilligerswerk kan doen.
Je kunt ook de reisblogs lezen van vrijwilligers die al in Afrika geweest zijn. Op die manier krijg je een heel zuiver en rechtstreeks beeld van hun belevenissen.

Ik kom uit België. Kan ik mij aanmelden?

Jazeker! De procedure is precies hetzelfde voor Belgische geïnteresseerden. Het bijwonen van een informatie bijeenkomst is niet verplicht. We raden je wel aan om alle informatie op onze website goed te lezen en onze voorlichtingsfilm te bekijken.Het volgen van de voorbereidingstraining is wel verplicht. Deze worden in Nederland gegeven. Dit betekent dat je één maal 1 volle dag naar Nederland dient te reizen voor het bijwonen van de training. Je kunt zelf een datum kiezen die jou schikt. Meer informatie hierover ontvang je na je definitieve aanmelding.

Ik ben 50-plusser. Kan ik mij aanmelden?

Jazeker! Het is belangrijk dat je in goede gezondheid verkeert en fysiek voldoende fit bent om in een ontwikkelingsland te helpen. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Hierdoor kunnen wij veel betekenen voor onze projectpartners in Afrika. Ongeveer 25% van onze vrijwilligers zijn 50-plussers. Meer over vrijwilligerswerk voor 50-plussers.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Een voldoende beheersing van de Engelse taal is nodig om op je project goed te kunnen communiceren.

Per project vind je informatie over de voorwaarden die aan vrijwilligers en/of stagiaires gesteld worden. Een flexibele en actieve houding zijn bij alle projecten belangrijk.  Ook wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en zelf initiatieven neemt. Bij enkele projecten wordt specifieke werkervaring of een opleiding gevraagd, zoals bij ziekenhuizen of projecten met kinderen. Per project staat dit duidelijk aangegeven.

Hoe weet ik of Doingoood een goede organisatie is om voor te kiezen?

De keuze voor een organisatie die het beste bij je past kan best lastig zijn. Er zijn veel aanbieders van vrijwilligerswerk, stage en reizen in Afrika. Hoe kun je door de bomen het bos dan nog zien? Onderstaand een paar zaken waar je op kunt letten:

Welke maatregelen voor verantwoord voluntourism neemt de organisatie?
Download de checklist voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Hierin vind je nuttige informatie voor een goede voorbereiding en een goede selectie van de begeleidende organisatie.
Neem je verantwoordelijkheid en stel kritische vragen aan jouw begeleidende organisatie over je project. Vraag naar waarborging van kwaliteit, integriteit en werkwijze. Op die manier zorg je ervoor dat niet alleen jij zelf een mooie tijd tegemoet gaat op je project, maar ook dat je niet onbewust en ongewild meewerkt aan kinderexploitatie.

Doingoood volunteer work heeft jarenlange ervaring met het werken met mensen en projecten in ontwikkelingslanden. Wij hebben niet voor niets een uitgebreid voorbereidingstraject, wij screenen projecten waarmee we samenwerken en geven gedegen begeleiding ter plaatse. Kortom, wij faciliteren je zoveel mogelijk om een zorgeloze en goede tijd te kunnen hebben in Afrika. Veel zaken hebben wij achter de schermen al standaard goed geregeld. Dit is wellicht niet direct zichtbaar voor jou tijdens je vrijwilligerswerk maar je kunt er wel van opaan dat je in goede handen bent, dat er voor alle scenario's een draaiboek klaar ligt en dat je terecht komt in een betrouwbaar en zorgvuldig geselecteerd project.

Doingoood is zeer selectief bij het selecteren van alle samenwerkingspartners en daarbovenop nog specifiek in het werken met 'weeshuizen'. Sowieso werken wij op elke bestemming met Nederlandse medewerkers waardoor wij kwaliteit en integriteit zoveel mogelijk kunnen waarborgen. We komen immers zelf wekelijks op de projecten waardoor de lijnen kort zijn. We kunnen met eigen ogen de situatie monitoren, beoordelen en volgen. Wij kiezen er bewust voor om uitsluitend te werken met geregistreerde en gerenommeerde projecten. We werken niet met 'weeshuizen' maar met crisisopvangcentra die de doelstelling hebben om kinderen tijdelijk op te vangen en hen weer te plaatsen in een gezin. Dat betekent dat het aantal kinderen telkens roteert en dat een kind slechts een bepaalde periode in het centrum verblijft.

Hoe kan ik mij aanmelden voor stage of vrijwilligerswerk?

Er zijn 2 opties:
Direct aanmelden voor vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld als je al een project hebt gekozen en al veel informatie op deze website hebt gelezen.
Aanmelden voor een gratis en vrijblijvende informatie bijeenkomst. De ideale manier om de organisatie te leren kennen, al je vragen te stellen, ervaringen van oud-vrijwilligers te horen en je mogelijkheden te ontdekken.

Kan ik zelf mijn project kiezen?

Ja. Bij Doingoood kun je zelf bepalen op welk project en in welk land je je graag wilt gaan inzetten. Plaatsing is afhankelijk van de voorwaarden voor deelname aan het project en de beschikbaarheid van het project, dit stemmen we vooraf met je af. Echter, soms kan het gebeuren dat lokale veranderingen of situaties ertoe leiden dat wij genoodzaakt zijn je een alternatief project voor te stellen. Dit komt niet veel voor, maar is is een mogelijkheid waarmee je rekening dient te houden. Wij zullen in dat geval zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen. Doingoood verwacht van haar vrijwilligers daarom een flexibele instelling.

Wat is de minimale leeftijd voor vrijwilligerswerk in Afrika?

De minimale leeftijd voor vrijwilligerswerk is bij ons 18 jaar. Voor sommige projecten is dit 21 jaar of zelfs 25 jaar. Per project staat dit aangegeven. Er is geen maximum leeftijd voor vrijwilligerswerk. Wel is het belangrijk voor een vrijwilliger om in goede gezondheid te verkeren en goed ter been te zijn. Doingoood volunteer work wil ook vrijwilligerswerk in Afrika onder 50-plussers promoten. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, waardoor wij veel kunnen betekenen voor onze partnerprojecten in Afrika.

Wat is de minimale verblijfsduur?

De minimale verblijfsduur bedraagt 4 weken. Voor sommige projecten is dit 6 of 8 weken of zelfs 3 maanden. Wij vinden 4 weken de minimale periode die nodig is om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn op je project.In praktijk blijkt dat veel vrijwilligers, als ze eenmaal op hun project zijn, 4 weken alsnog erg kort vinden. Indien je de mogelijkheid hebt om langer te blijven dan 4 weken dan adviseren wij je zeker om dit te overwegen. Hoe langer je blijft, hoe effectiever het vrijwilligerswerk wordt.Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om 4 weken of langer te blijven. In dat geval is meegaan op een 2- of 3-weekse Social Safari Experience een goede keuze. Een inspirerende combinatie van reizen en vrijwilligerswerk!

Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?

Je betaalt niet voor het doen van vrijwilligerswerk of stage. Je betaalt voor de kosten die gepaard gaan met je reis: kosten van je transfers, het verblijf, de organisatie, voorbereiding en de begeleiding van je vrijwilligerswerk of stage. De projecten in Afrika waar je vrijwilligerswerk of stage gaat doen zijn volledig afhankelijk van giften en kunnen de kosten voor jouw reis en verblijf niet betalen. Deze kosten zijn daarom voor rekening van de vrijwilliger of stagiaire zelf. Jouw gehele verblijf als vrijwilliger of stagiaire wordt zorgvuldig georganiseerd en begeleid, zowel in Nederland als in Afrika. Wij werken met Nederlandse coördinatoren op onze bestemmingen. De lijnen zijn kort en direct en onze betrokkenheid is hoog. Hierdoor kunnen wij kwaliteit en integriteit maximaal waarborgen. Onze grootste prioriteit is veiligheid en welzijn van onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers. Daarom besteden we hier ook veel tijd en aandacht aan.

Wat kost het?

Je betaalt aan ons vooraf verblijfs- en begeleidingskosten. De exacte prijs kun je per project terugvinden. Deze kosten dekken alle kosten rondom de organisatie van je vrijwilligerswerk zoals transfers, begeleiding, huisvesting, maaltijden en organisatie. De kosten voor de vliegreis, verzekeringen, visa en persoonlijke uitgaven zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Doingoood staat voor kwaliteit en integriteit. We willen graag transparant zijn over kosten. We hebben een pagina voor je samengesteld waarin de opbouw van de verblijfs- en begeleidingskosten staat toegelicht.

Reis ik alleen of met een groep?

Bij Doingoood volunteer work doe je vrijwilligerswerk op individuele basis. Dat houdt in dat wij geen groepen samenstellen van vrijwilligers die tegelijkertijd vrijwilligerswerk gaan doen. Tijdens je verblijf in Afrika zul je vaak met meerdere Doingoood vrijwilligers op je project werken of in je accommodatie verblijven. Er is daarom genoeg gelegenheid om met andere vrijwilligers op te trekken, ook in je vrije tijd. Tijdens de voorbereidingstraining voor vrijwilligerswerk ontmoet je wellicht alvast mede reizigers.Het is mogelijk om voor vertrek de contactgegevens te ontvangen van vrijwilligers die in dezelfde periode als jij vrijwilligerswerk gaan doen. Uiteraard verstrekken wij deze gegevens (naam en e-mailadres of Facebook profiel) alleen nadat we hiervoor toestemming hebben gekregen van de betreffende persoon.Wil je toch liever Afrika ontdekken in een groep en onder begeleiding van Nederlands sprekende reisleiding? Kijk dan eens naar de Social Safari Experience. Dit is een inspirerende combinatie van reizen en vrijwilligerswerk.

Hoe moet ik mij voorbereiden?

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Voor jezelf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor je project, zodat zij maximaal kunnen profiteren van jouw inzet. Doingoood verstrekt ontzettend veel inhoudelijke informatie over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met je verblijf en activiteiten in Afrika. Doe hier je voordeel mee en bereid je goed voor! Op de pagina 'voorbereiding' op onze website kun je een filmpje bekijken en allerlei tips en inspiratie vinden.

Wat is het verschil tussen een Doingoood bestemming en een partner bestemming?

We hebben 'eigen' Doingoood bestemmingen en externe partnerbestemmingen. Hieronder leggen we het verschil zo goed mogelijk aan je uit.

Een paar definities ter verduidelijking:

 • Projectpartner: het maatschappelijke project in Afrika waar je daadwerkelijk vrijwilligerswerk of stage gaat doen. Bijvoorbeeld een school, kliniek of opvangcentrum.
 • Doingoood bestemming: de begeleidende organisatie voor je ontvangst, algemene begeleiding en huisvesting, volledig uitgevoerd en onder management van eigen Doingoood medewerkers.
 • Partner bestemming: de begeleidende organisatie voor je ontvangst, algemene begeleiding en huisvesting, volledig uitgevoerd en onder management van een externe, door Doingoood goedgekeurde partner.

De begeleidende organisaties richten in geen geval zelf projecten op. Er is in alle gevallen sprake van een samenwerking tussen een Projectpartner en de begeleidende organisatie. De Projectpartners in Afrika hebben allemaal eigen management, eigen medewerkers en volgen hun eigen programma. Vrijwilligers zijn in alle gevallen aanvullend op het bestaande personeel van een project. De meerwaarde van vrijwilligers is dat zij vele extra's kunnen bieden: extra tijd, aandacht, kennis en vaardigheden.

Oeganda en Malawi zijn Doingoood bestemmingen: de ontvangst en begeleiding van vrijwilligers en stagiaires op deze bestemmingen wordt gedaan door eigen Doingoood personeel. Op je bestemming werkt minimaal 1 Nederlandse Doingoood coördinator, samen met lokale Doingoood medewerkers.

Tanzania, Zanzibar en Zuid Afrika zijn partner bestemmingen: de ontvangst en begeleiding van vrijwilligers en stagiaires op deze bestemmingen wordt gedaan door een (externe) partner organisatie. Deze partner organisatie is ‘Doingoood proof’: wij kennen de partner goed en deze voldoet aan de Doingoood kwaliteitseisen. Op de meeste plekken is er een Nederlandse medewerker werkzaam.

Wat is het Doingoood huis?

In Kampala (Oeganda) en Lilongwe (Malawi) beschikken wij over een Doingoood huis. Dit is een accommodatie waar onze vrijwilligers zelfstandig verblijven. Je deelt een slaapkamer (stapelbedden) met anderen. In Oeganda is er plaats voor 16 mensen in het huis. In Malawi kunnen 10 mensen in 'huis 1' en 6 mensen in 'huis 2' verblijven. Je verblijft hier uitsluitend met vrijwilligers/ stagiaires onder elkaar. Wij zorgen voor een lokaal basis ontbijt en voor de schoonmaak. Je zorgt zelf voor de lunch en het diner.

Wat is een gastgezin?

Een gastgezin is een familie die door ons geselecteerd is om vrijwilligers te huisvesten. Onze voorwaarden aan een gastgezin:

Minimaal 1 gezinslid spreekt goed Engels
Er is een aparte slaapkamer met minimaal 2 slaapplaatsen beschikbaar
De woning bevindt zich in een veilige buurt of op een bewaakte compound
De woning beschikt over stromend water en elektriciteit (het kan wel zijn dat het uitvalt)
De woning beschikt over goed sanitair
De kamer of een kast in de kamer kan worden afgesloten.

Welke verblijfsmogelijkheden zijn er?

Dat hangt af van het land en het project waar je verblijft. Bij elk project kun je de specifieke informatie hierover vinden bij het tabblad 'huisvesting'.

Is er wifi in het Doingoood huis?

In Oeganda is er wifi in het Doingoood huis. doordat deze gebruikt wordt door meerdere apparaten kan deze wifi zeer traag zijn. Het is niet geschikt om te gebruiken voor Skype met camera (wel zonder, alleen geluid), voor downloaden of films kijken. Je kunt het wel gebruiken voor het checken en sturen van e-mails, het bijwerken van je blog en het updaten van Facebook.

In het huis in Malawi is helaas geen wifi.

Je kunt op alle bestemmingen tijdens de city tour een lokale usb stick of een simkaart aanschaffen waarop je internet tegoed kunt zetten. Deze kun je gebruiken in je laptop of tablet zodat je toch over draadloos internet beschikt.

Hoe reis ik van de accommodatie naar het project?

Per openbaar vervoer.

In Oeganda wordt de boda boda (brommer taxi) veel gebruikt omdat dit het snelste is vanwege de grote verkeersopstoppingen in de stad. Doingoood geeft valhelmen in bruikleen aan vrijwilligers.

In Tanzania wordt de dala dala (minibus) en de piki piki (brommer taxi) veel gebruikt.

In Malawi reis je per minibus of per tuktuk (overdekte brommer taxi voor maximaal 2 passagiers tegelijk).

De reisafstand varieert in alle gevallen tussen 15 en 60 minuten, afhankelijk van het project dat je gekozen hebt.

Wat moet ik zelf meenemen?

In Malawi: een klein (!) hangslotje om de kast mee af te sluiten. Handdoeken voor dagelijks gebruik en een badlaken voor als je wilt gaan zwemmen.

In Oeganda: een badlaken voor als je wilt gaan zwemmen.

In Tanzania: een muskieten net voor boven je bed.

Welke maaltijden zijn inbegrepen?

In het Doingoood huis Oeganda en Malawi: lokaal ontbijt bestaande uit brood, boter, jam, pindakaas, thee en melk. Overige producten kun je zelf aanschaffen.

Bij het gastgezin: lokaal ontbijt en diner

In Tanzania: ontbijt op alle dagen en diner op maandag tot en met vrijdag. In het weekend kook je zelf.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Een voldoende beheersing van de Engelse taal is nodig om op je project goed te kunnen communiceren.

Per project vind je informatie over de voorwaarden die aan vrijwilligers en/of stagiaires gesteld worden. Een flexibele en actieve houding zijn bij alle projecten belangrijk.  Ook wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en zelf initiatieven neemt. Bij enkele projecten wordt specifieke werkervaring of een opleiding gevraagd, zoals bij ziekenhuizen of projecten met kinderen. Per project staat dit duidelijk aangegeven.

Hoe goed moet mijn Engels zijn?

Op alle bestemmingen waar Doingoood samenwerkt met projecten is de voertaal Engels. Daarnaast wordt de originele taal van het land zelf gesproken. Je Engels hoeft niet foutloos of vloeiend te zijn, maar je dient wel zelfstandig eenvoudige gesprekjes te kunnen voeren en jezelf te kunnen redden in de meeste situaties op je project en buiten de deur (werkzaamheden afstemmen met collega’s, de weg vragen, in een restaurant, met afdingen, in het openbaar vervoer etc.).

Op deze pagina vind je een video waarmee je kunt 'testen' of je Engels voldoende is.

Waarom moet Ik een VOG overhandigen?

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geeft aan dat je gedrag geen belemmering vormt voor de uitoefening van een bepaalde functie. Onze vrijwilligers komen in aanraking met kwetsbare kinderen en wij ervaren het als onze verantwoordelijkheid om te doen wat binnen ons vermogen ligt om deze kinderen te beschermen. Het aanvragen van de verklaring gaat digitaal. Wij zetten je aanvraag klaar en jij kunt hem zelf verder afhandelen. Hiervoor heb je een DigID nodig. Je ontvangt dan binnen enkele dagen de verklaring, die je instuurt naar Doingoood volunteer work. De kosten die de gemeente voor de uitgifte van een VOG berekent bedragen ongeveer € 25,00. Meer weten over de VOG. Belgische vrijwilligers vragen bij de eigen gemeente een Attest van Goed gedrag en Zeden aan (specifiek voor het werken met kinderen!).

Wat zijn de leeftijdseisen voor vrijwilligerswerk?

De minimale leeftijd voor vrijwilligerswerk is bij ons 18 jaar. Voor sommige projecten is dit 21 jaar of zelfs 25 jaar. Per project staat dit aangegeven. Er is geen maximum leeftijd voor vrijwilligerswerk. Wel is het belangrijk voor een vrijwilliger om in goede gezondheid te verkeren en goed ter been te zijn. Doingoood volunteer work wil ook vrijwilligerswerk in Afrika onder 50-plussers promoten. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, waardoor wij veel kunnen betekenen voor onze partnerprojecten in Afrika.

Wat is de minimale verblijfsduur?

De minimale verblijfsduur bedraagt 4 weken. Voor sommige projecten is dit 6 of 8 weken of zelfs 3 maanden. Wij vinden 4 weken de minimale periode die nodig is om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn op je project.In praktijk blijkt dat veel vrijwilligers, als ze eenmaal op hun project zijn, 4 weken alsnog erg kort vinden. Indien je de mogelijkheid hebt om langer te blijven dan 4 weken dan adviseren wij je zeker om dit te overwegen. Hoe langer je blijft, hoe effectiever het vrijwilligerswerk wordt.Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om 4 weken of langer te blijven. In dat geval is meegaan op een 2- of 3-weekse Social Safari Experience een goede keuze. Een inspirerende combinatie van reizen en vrijwilligerswerk!

Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?

Je betaalt niet voor het doen van vrijwilligerswerk of stage. Je betaalt voor de kosten die gepaard gaan met je reis: kosten van je transfers, het verblijf, de organisatie, voorbereiding en de begeleiding van je vrijwilligerswerk of stage. De projecten in Afrika waar je vrijwilligerswerk of stage gaat doen zijn volledig afhankelijk van giften en kunnen de kosten voor jouw reis en verblijf niet betalen. Deze kosten zijn daarom voor rekening van de vrijwilliger of stagiaire zelf.Jouw gehele verblijf als vrijwilliger of stagiaire wordt zorgvuldig georganiseerd en begeleid, zowel in Nederland als in Afrika. Wij werken met Nederlandse coördinatoren op onze bestemmingen. De lijnen zijn kort en direct en onze betrokkenheid is hoog. Hierdoor kunnen wij kwaliteit en integriteit maximaal waarborgen. Onze grootste prioriteit is veiligheid en welzijn van onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers. Daarom besteden we hier ook veel tijd en aandacht aan.

Heb ik een visum nodig?

Ja. Voor onze bestemmingen heb je een visum nodig. Dit betreft in alle gevallen een toeristen visum. Geef als aanvraag reden dan ook altijd ‘tourism’ op en niet vrijwilligerswerk.

Voor Oeganda, Malawi en Kenia dient het visum vooraf, online aangevraagd te worden. Begin hier a.u.b. tijdig mee en zorg dat je alle gevraagde documenten hebt om in te dienen. In onze informatiebrochure, die je ontvang nadat je definitief staat ingepland, vind je de instructies voor de visumaanvragen.

Per project vind je de specifieke informatie hierover onder het tabblad ‘kosten’ bij het kopje ‘indicatie bijkomende kosten’. Lees die informatie goed door!

Wat kost een visum?

Actueel per 01 januari 2017. Aan deze info kunnen geen rechten ontleend worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van de meest actuele visum informatie. 

Vraag in alle gevallen een toeristen visum aan. Geef als aanvraag reden dan ook altijd ‘tourism’ op en niet vrijwilligerswerk.

Oeganda:  $ 50 voor 90 dagen. Visum dient vooraf, online aangevraagd te worden.  Het visum kan eenmalig met nog eens 90 dagen verlengd (online) worden en dient opnieuw betaald te worden.

Malawi: $ 75 voor 30 dagen. Visum wordt aangevraagd bij binnenkomst. Uitsluitend betaling met US dollar biljetten van NA 2009 mogelijk. Deze dien je van huis mee te nemen. Geld afhalen bij aankomst is pas mogelijk na de douane. Visum kan na 30 dagen verlengd worden tot 6 maanden en dit kost ongeveer $100.

Tanzania: $ 50 toeristen visum. Deze vraag je aan bij binnenkomst. Voor stage of vrijwilligerswerk dien je na binnenkomst (meestal de volgende dag, in de stad, hierbij word je begeleid) een extra CTA permit aan te vragen. Deze kost  $ 200 voor 90 dagen en is geldig voor het werken op 1 specifiek project. Verlengen is nog eenmaal mogelijk voor 90 dagen tegen betaling van opnieuw $ 200.

Zanzibar: $ 50 toeristen visum. Deze vraag je aan bij binnenkomst. Voor stage of vrijwilligerswerk dien je na binnenkomst (meestal de volgende dag, in de stad, hierbij word je begeleid) een extra CTA permit aan te vragen. Deze kost  $ 200 voor 60 dagen en is geldig voor het werken op 1 specifiek project. Permits van 60 dagen tot 24 maanden kosten $ 550.

Kenia: $50 voor de duur van 90 dagen. Deze dient vooraf, online te worden aangevraagd.

Hoe vraag ik een online visum voor Oeganda aan?

Actueel per 01 januari 2017. Aan deze info kunnen geen rechten ontleend worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van de meest actuele visum informatie. 

Voor Oeganda dien je voor vertrek, online je visum aan te vragen.Dit betreft in alle gevallen een toeristen visum. Geef als aanvraag reden dan ook altijd ‘tourism’ op en niet vrijwilligerswerk. Zonder geldige approval e-mail word je het land niet binnengelaten. Begin hier daarom tijdig mee. Op onze website vind je de gehele beschrijving van het proces.

Hoe vraag ik een visum voor Malawi aan?

Actueel per 01 januari 2017. Aan deze info kunnen geen rechten ontleend worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van de meest actuele visum informatie. 

Voor Malawi dien je voor vertrek, je visum aan te vragen bij de ambassade in Brussel. Dit betreft in alle gevallen een toeristen visum. Geef als aanvraag reden dan ook altijd ‘tourism’ op en niet vrijwilligerswerk. Op de pagina waar je de voorbereidingsbrochure hebt gedownload (link per e-mail ontvangen, pagina alleen toegankelijk voor onze definitief bevestigde vrijwilligers) vind je tevens een informatieblad over de verschillende visa voor Malawi en welke je moet aanvragen.

Hoe vraag ik een visum voor Kenia aan?

Actueel per 01 januari 2017. Aan deze info kunnen geen rechten ontleend worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van de meest actuele visum informatie. 

Voor Kenia dien je voor vertrek, online je visum aan te vragen via http://evisa.go.ke/evisa. Dit betreft in alle gevallen een toeristen visum. Geef als aanvraag reden dan ook altijd ‘tourism’ op en niet vrijwilligerswerk.

Zijn de landen waar ik vrijwilligerswerk kan doen veilig?

Ja. Veiligheid is het belangrijkste criterium voor het selecteren van lokaties en projecten voor vrijwilligerswerk. Kijk ook altijd op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken, www.buza.nl, om te checken wat het actuele reisadvies is. Per bestemming krijg je van ons uitgebreide informatie over veiligheid en de maatregelen die je zelf kan nemen om je veiligheid en gezondheid te waarborgen. Mocht er aanleiding toe zijn om een bestemming tijdelijk on hold te zetten vanwege de veiligheid dan hoor je dat van ons. Realiseer je wel dat je naar een ontwikkelingsland toe gaat, waar de omstandigheden anders zijn dan in Europa. Wij adviseren alle reizigers om zichzelf te registreren via de website van de Nederlandse of -voor Belgen- de Belgische ambassade op de betreffende bestemming. Dit kan voor vertrek gedaan worden. Op die manier weet de ambassade op je bestemming wie er in het land verblijven en wat je contactgegevens zijn. Meer over veiligheid

Waar verblijf ik?

Doingoood zorgt voor een comfortabele accommodatie voor haar vrijwilligers en reizigers. Houd er rekening mee dat de standaarden hiervoor in Afrika anders liggen dan in Nederland en België.In elke accommodatie is stromend water, elektriciteit, bed met muskieten net en beddengoed, afsluitbare kast of kamer. Afhankelijk van de bestemming kun je kiezen uit verblijf in het Doingoood huis (Lilongwe en Kampala) waar je met vrijwilligers onder elkaar verblijft. In Tanzania verblijf je in een lodge waar je met 4 (soms internationale) mede-vrijwilligers een huisje deelt. Op sommige bestemmingen kun je ook bij een gastgezin verblijven, je maakt dan onderdeel uit van een lokaal gezin. Sommige projecten beschikken ook over eigen accommodatie waar je als vrijwilliger kunt verblijven. Dit staat aangegeven per project. Meer over verblijf

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Informeer bij de huisarts, GGD of de Travel Clinic welke inentingen precies noodzakelijk zijn. In elk geval wordt aangeraden om je tegen DTP, gele koorts, hepatitis B en buiktyfus te laten vaccineren. Bij een verblijf van langer dan 3 maanden wordt ook vaak hepatitis A gegeven.
Ook stellen wij verplicht dat je malaria preventie moeten nemen. Op advies van onze tropenarts raden wij Doxicicline 100 mg aan. Een duurder alternatief is Malarone. Wij raden het gebruik van Lariam sterk af vanwege de ernstige bijwerken (zoals depressie en psychose). Verschillende vrijwilligers van ons hebben (voor vertrek) enorm heftige bijwerkingen van Lariam gehad, waardoor hun reis geannuleerd moest worden. Zie hieronder ook het aparte kopje over malaria.
In Tanzania en Malawi dien je je vaccinatie boekje bij binnenkomst te kunnen tonen, waarbij gelet wordt op de gele koorts vaccinatie. Zonder vertoon van je vaccinatie boekje kom je de landen niet binnen. Zorg er ook voor dat je gele koorts certificaat (meestal een stempel in je vaccinatieboekje) volledig is ingevuld met al je persoonlijke gegevens. Indien je over land wilt reizen tussen landen onderling dan dien je tevens te beschikken over een 'cholera not indicated' stempel.

Moet ik ook een Rabiës inenting nemen?

Over het algemeen wordt een Rabiës inenting gegeven bij een verblijf vanaf 3 maanden, of wanneer je veel in aanraking zult komen met dieren. Wij adviseren om in elk geval uit de buurt te blijven van straathonden en katten (en aanraking vermijden) en geen aapjes te voeren. Ook kunnen in de avonden vleermuizen buiten vliegen: dames zorg dat deze niet in je haar verstrikt kunnen raken, op hun vleugels hebben zij namelijk een soort haakjes waarmee ze vast kunnen komen te zitten.

Een Rabiës inenting is vrij prijzig en wordt niet in alle gevallen vergoed. Een tegengif zou normaal gesproken in de stad, bij de klinieken waarmee wij werken, aanwezig moeten zijn.

Moet ik malaria pillen slikken? Welke informatie moet ik vooraf hierover weten?

Ja. Voor degenen die bij Doingoood volunteer work vrijwilligerswerk doen geldt dat zij verplicht malaria preventie moeten nemen. Onze ervaring is dat Doxicicline 100 mg het best betaalbare en een veilig middel is. Daarnaast kun je kiezen uit Malarone of Lariam. Malarone geeft over het algemeen minder bijwerkingen heeft dan Lariam. Doingoood raadt, op advies van 'onze' tropenarts in Malawi, het gebruik van Lariam sterk af! Dit middel wordt door de GGD wel vaak voorgeschreven maar wij hebben hier enorm slechte ervaringen mee.

Lariam wordt door de GGD nog wel voorgeschreven, echter onze tropenarts met 30 jaar werkervaring in Afrika raadt dit middel zeer sterk af. Lariam kan depressie en psychose als bijwerking geven en zeker in Afrika is dit een risico. Eén van onze vrijwilligers (zie hieronder) heeft zelfs haar reis moeten annuleren en een half jaar studie vertraging opgelopen na gebruik van slechts 1 Lariam tablet. De prijs van het middel zou (vinden wij) geen argument moeten zijn voor het gebruik ervan, gezien de mogelijke invloed op je lichaam.

Een goed en betaalbaar alternatief is Doxicicline 100 mg. Let op: deze vermindert de werking van de anticonceptiepil.

Malarone is een duurder middel. Check daarom bij je verzekering met welke leverancier voor vaccinaties zij werken. Soms is het zo dat de malaria preventie bij die specifieke leverancier dan geheel of deels vergoed wordt.

Ter illustratie de ervaringen van een Doingoood vrijwilliger die wel met Lariam begonnen is:

Bijwerkingen Lariam

Wat als ik ziek word?

Doingoood heeft op alle bestemmingen goede contacten met betrouwbare klinieken. In geval van ziekte zal onze Nederlandse coördinator je begeleiden naar een kliniek waar je behandeld kunt worden. Meestal gaat het om relatief eenvoudige ongemakken zoals diarree, braken, misselijkheid of een infectie. Dit kan goed behandeld worden met lokale medicatie.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

In Afrika kleedt men zich behoudender dan in Europa. Dat wil zeggen: men houdt ervan om er netjes uit te zien, zeker op het werk. Korte, strakke en te blote kleding wordt niet gewaardeerd en als je dat draagt zul je weinig respect ontvangen. Bedenkt dat in Afrika een 'mannen cultuur' heerst en dat vrouwen die bloot of uitdagend gekleed gaan, gezien worden als vrouwen die een directe uitnodiging om sex afgeven. Je hoeft echt niet bedekt gekleed te gaan maar zorg ervoor dat je ook niet te sexy gekleed gaat. Van Doingoood vrijwilligers verwachten wij dat zij op hun project gepast gekleed gaan.Wat is gepast gekleed:

Broek of rok tot op of liever over de knie. Rok eventueel met legging eronder.
Shirt met normale halslijn. Denk eraan dat je tijdens het werken met kinderen veel voorover bukt en dan geen inkijk hebt. Blote schouders is geen probleem (vergeet je zonnebrand niet!)

Wat is niet gepast:
Hotpants
Mini rok
Shirts met lage halslijn
Shirts die een stukje blote buik of rug laten zien

In je vrije tijd kun je eventueel afwijken van bovenstaande richtlijnen. Maar ook dank geldt: als je te bloot of uitdagend gekleed gaat neem je een risico op ongewenst gedrag van anderen. Kleed je dus liever altijd gepast.

In Oeganda is onlangs een 'anti pornografie wet' aangenomen die voorschrijft dat vrouwen niet in minirok of legging (wel met knielange rok erover) over straat mogen.

Een bikini is prima als je aan het zwembad of het strand ligt. Een paar sportschoenen komt zeker van pas. Een vestje en sokken voor frisse avonden is aan te raden.

Wat voor verzekering heb ik nodig?

Veel (doorlopende) reisverzekeringen zijn gericht op korte vakanties en kunnen beperkingen stellen aan reisdoelen. Hierdoor kan je 'gewone' reisverzekering reisdoelen zoals buitenland stage of vrijwilligerswerk uitsluiten. Meer informatie hierover vind je op de website van onze partner Tunafish. Indien gewenst kun je bij hen ook een passende verzekering afsluiten.

Hoe en waar boek ik mijn vliegtickets?

Doingoood heeft hiervoor een partnerschap met TunaFish. Op de website van TunaFish kun je snel, eenvoudig en voordelig vliegtickets vinden naar een van de Doingoood bestemmingen.

Kan ik mijn smart phone meenemen?

Ja. Internet en bellen met je mobiel is in Afrika net zo makkelijk als thuis.Tijdens je eerste dag ga je met onze coördinator op city tour en regel je een lokale simkaart en beltegoed. Je kunt ook internet tegoed op je simkaart zetten. Het gebruik van een lokaal nummer is handig voor de communicatie met je coördinator, je mede-vrijwilligers, collega's van je project of (brommer) taxi chauffeurs. Ook is het goedkoper bellen naar het thuisfront met een lokaal nummer.Met internet op je mobiel kun je makkelijk gebruik maken van Facebook, Twitter, Whatsapp of bijvoorbeeld Facetime of Skype.

Kan ik mijn bankpas gebruiken in Afrika?

Ja. Met een bankpas met het Maestro-Cirrus logo kun je pinnen bij diverse banken. Houd wel rekening met transactiekosten per geldopname. Bij alle banken in Nederland en België is het nodig dat je (ruim) vooraf aangeeft dat je naar Afrika gaat en daar gebruik wilt maken van je bankpas.Afhankelijk van je bestemming geldt een maximaal bedrag per dag dat je kunt opnemen met je bankpas. Vaak kun je ook 2 of 3 keer achter elkaar geld uit de automaat halen, zodat je toch wat grotere bedragen in één keer kunt opnemen.Wil je er zeker van zijn dat je niet in geldnood komt dan raden wij aan om een bedrag in euro's (bijvoorbeeld 100 euro) mee te nemen die je ter plaatse kunt wisselen. Wanneer de geldautomaat dan om wat voor reden dan ook niet werkt dan heb je altijd iets achter de hand.

Is er water en elektriciteit?

Ja. De stekkers van apparaten in Nederland en België passen niet in de stopcontacten in Afrika. Neem daarom een adapter mee, met een 3-punts (Britse stijl) stekker. Houd er rekening mee dat de elektra regelmatig uitvalt en daardoor soms enkele uren niet beschikbaar is.Water komt veelal niet uit de waterleiding maar uit een watertank die door een vrachtwagen gevuld wordt. Water is schaars in Afrika en het kan daarom voorkomen dat er een paar dagen geen of weinig water beschikbaar is.

Kan ik fondsenwerven voor mijn verblijfs- en begeleidingskosten?

Of je nou vrijwilligerswerk gaat doen of stage gaat lopen: jouw komst heeft altijd voordeel voor de projecten in Afrika waar je aan de slag gaat. Men profiteert immers van jouw inzet, kennis, vaardigheden en hulp. Ook als je stage loopt en daarbij begeleid wordt.

In praktijk blijkt dat veel mensen uit je omgeving graag iets willen bijdragen aan jouw initiatief in de vorm van een donatie. Je kunt twee dingen doen:

 1. Je werft fondsen voor je project en betaalt je deelnamekosten zelf. In dat geval ontvangt je project al het geld dat je inzamelt.
 2. Je werft fondsen om in eerste instantie je deelnamekosten mee te dekken. Jouw inzet helpt immers het project ook en donaties maken het voor jou mogelijk om dit te doen.

Let op: Er is een verschil in ‘werkwijze’ tussen optie 1 (fondsenwerving voor je project) en 2 (fondsenwerving voor jezelf).

Kies je voor optie 1 dan kun je gebruik maken van onze community op Pifworld.
Je kunt het project van je keuze selecteren en een eigen fondsenwervingspagina aanmaken. Dan kun je direct van start en komen alle donaties direct binnen bij onze stichting. Deze donaties komen wel in aanmerking voor belastingvoordeel.

Kies je voor optie 2 dan maken mensen hun donatie aan jou persoonlijk over en niet aan de stichting. Jij gebruikt dit geld om de faktuur te betalen die je van ons ontvangt voor je deelnamekosten. Deze donaties komen niet in aanmerking voor belastingvoordeel.

Ik wil fondsen werven voor mijn project. Hoe werkt dat?

Ontzettend leuk dat je wilt fondsenwerven voor je project! Op die manier kan je project niet alleen profiteren van jouw inzet, maar ook van extra financiële of materiële ondersteuning.

Dit zijn de stappen:
Download de Toolkit Fondsenwerving voor complete informatie.
Bekijk het project waarvoor jij fondsen wilt werven op onze PIFworld community. Bepaal het doel en het bedrag waarvoor jij je wilt inzetten.
Maak een account aan op onze PIFworld community.
Start je fondsenwervings aktie. Neem hiervoor eerst de tips door uit de Toolkit Fondsenwerving om je succes zo groot mogelijk te maken.
Heb je nog vragen of loop je ergens tegenaan? Neem contact op met Anneke Vermeulen via anneke@dgfoundation.nl of via telefoon +31 (0)6 4431 8677.

Op onze community op PIFworld zie je wat jouw project graag wil realiseren. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je hieraan wilt bijdragen. Je kunt heel gemakkelijk een eigen fondsenwerving pagina openen waarmee je je familie, vrienden en social netwerk kunt vragen om een donatie. Het is meteen heel inzichtelijk hoeveel je al bij elkaar hebt en wie welk bedrag heeft gedoneerd.

Uiteraard zullen wij zoveel mogelijk ons best doen om de donatie te realiseren op het moment dat jij bij het project verblijft. Dit is in vele gevallen mogelijk, helaas niet altijd. Natuurlijk brengen we wel altijd verslag uit van de uitgekeerde donaties.

Zijn mijn verblijfs- en begeleidingskosten als gift aftrekbaar van de belasting?

Helaas niet. Doingoood wil zo transparant en zuiver mogelijk werken. Daarom maken wij een duidelijk onderscheid tussen dienstverlening en liefdadigheid. Dit zorgt soms voor verwarring. We leggen het hieronder zo goed mogelijk uit.

Alle dienstverlening rondom de begeleiding en organisatie van reizen, stage en vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd door de onderneming. Doingoood volunteer work is een sociale onderneming. De kosten voor verblijf en begeleiding worden betaald aan de onderneming en niet aan de stichting. Deze kosten zijn bedoeld om kosten mee te dekken en niet om het project mee te steunen.

Alles wat te maken heeft met liefdadigheid, zoals sponsoring en donaties aan onze partnerprojecten in Afrika, valt onder de stichting. Dit is geld dat direct naar de projecten gaat en niets te maken heeft met het verblijf en de begeleiding van vrijwilligers. Doordat alle kosten al gedekt worden door de onderneming zijn wij in staat het werk voor de stichting op 100% vrijwillige basis te doen en de stichting daardoor nagenoeg kostenvrij te houden.

Onze stichting is een ANBI erkende stichting waardoor giften aan de stichting wel in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Kunnen sponsors ook geld aan mij overmaken?

Natuurlijk kan een sponsor geld op jouw eigen bankrekening storten. Dit kun je gebruiken voor je eigen verblijfs- en begeleidingskosten of voor je project.

Indien het geld, dat via jouw eigen bankrekening is binnengekomen, gebruikt wordt voor je project is dit niet aftrekbaar van de belasting. Dat kan namelijk alleen als je een stichting bent met een ANBI status. Wij adviseren daarom om giften voor de projecten altijd via onze stichting te laten verlopen.

Ook is het niet de bedoeling dat vrijwilligers op eigen initiatief geld gaan inzamelen en direct gaan uitgeven op het project. Tot een bedrag van 150 euro kun je dit wel doen, maar grotere bedragen dienen altijd via onze stichting te verlopen. Alleen op die manier kunnen wij een duurzame en zinvolle besteding garanderen.

Zijn jullie een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)?

Stichting Doingoood foundation (liefdadigheid) is een ANBI en heeft daarmee de erkenning van de belastingdienst voor een Algemeen Nut Beogende Instelling.

Doingoood volunteer work (dienstverlening voor organisatie van vrijwilligerswerk, stages en reizen) is een besloten vennootschap en daarmee geen ANBI.

Hebben jullie promotie materiaal?

Jazeker! Je kunt gebruik maken van onze algemene brochures van de stichting. Uiteraard kun je ons ook vragen om foto's van je project. Mocht je zelf een bepaald idee hebben, neem gerust contact op. We denken graag met je mee. Je contactpersoon is Anneke Vermeulen, anneke@dgfoundation.nl of +(0) 6 4431 8677.

Is Doingoood een christelijke organisatie?

Doingoood werkt in Kenia, Oeganda en Malawi samen met christelijke projecten. Bij het ene project komt de christelijke identiteit duidelijker tot uitdrukking dan bij het andere project. Wij adviseren je daar graag over. Sommige projecten vragen specifiek om christelijke vrijwilligers, echter bij de meeste projecten is iedereen welkom.

Bij Doingoood is iedereen welkom die oprecht iets voor zijn medemens wil betekenen, ongeacht of men dit doet vanuit een christelijke overtuiging of niet. Vanuit Doingoood zelf worden geen activiteiten zoals evangelisatie, bijbelstudie of kerkbezoek georganiseerd. Vrijwilligers zijn wel altijd vrij op zondag en kunnen zelf bepalen of zij naar de kerk willen gaan. De coördinator kan hierin ook suggesties doen, welke kerk te bezoeken. Vanuit het project wordt het zeker gewaardeerd als je mee gaat naar de kerk waar het project zelf ook heen gaat, zeker als men met de kinderen van het project naar de kerk gaat. Dit is echter geen verplichting.

Bij Doingoood is een deel van de medewerkers praktiserend christen en een deel niet. Het belangrijkste voor ons is dat iedereen zijn medemens wil dienen, al dan niet vanuit een christelijke overtuiging. 

Hoe is Doingoood ontstaan?

De oprichter van Doingoood, Ineke van Huuksloot, maakte in 2005 een reis in Kenia en ontmoette daar een Keniaans-Nederlands echtpaar met een straatkinderen centrum en een crisisopvang. Deze projecten hadden behoefte aan hulp op gebied van (management) kennis en fondsenwerving. Zij hadden nooit eerder met vrijwilligers gewerkt. Ineke besloot haar baan in Nederland op te zeggen en vertrok begin 2006 naar Kenia om bij de projecten te gaan helpen.

Bij terugkomst in Nederland ging Ineke, van oorsprong HR/ Recruitment manager, zich bezig houden met werving en voorbereiding van nieuwe vrijwilligers en met fondsenwerving. Door grote betrokkenheid en de vele bezoeken aan Kenia die volgden, kreeg Ineke steeds vaker de vraag: “Wat je voor die projecten doet, kun je dat ook voor ons doen?”

Zo is in 2010 Doingoood ontstaan: vanuit een behoefte uit het eigen netwerk van kleinschalige projecten in Mombasa, Kenia. De uitbreiding naar Oeganda kwam doordat vrienden in Oeganda een project startten en ook graag met Doingoood wilden samenwerken. Van begin 2013 tot halverwege 2014 heeft Ineke met haar man in Oeganda gewoond en op die manier nog meer projecten leren kennen waarmee een relatie ontstond. In 2014 is Doingoood in Malawi begonnen, waar we samenwerken met prachtige project partners.

In al onze relaties staat kleinschaligheid, een persoonlijke relatie en een verantwoorde manier van werken centraal.

Is Doingoood een onderneming of een stichting? Zijn mijn deelnamekosten een gift?

Nee. Doingoood volunteer work is een sociale onderneming. Sociaal ondernemers ondernemen om de wereld te verbeteren. Sociale ondernemingen stellen de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop. Het zijn organisaties die dezelfde doelstellingen kennen als goede doelen en hanteren tegelijkertijd de managementprincipes van de private sector, inclusief de behoefte om te groeien en financieel gezond te zijn.We hebben wel een stichting. Dit is een aparte ‘zuster organisatie’. Vrijwilligerswerk en Social Safari Experiences worden georganiseerd door Doingoood volunteer work.
Doingoood foundation is de stichting die wij daarnaast hebben opgericht om de projecten extra financiële project sponsoring te geven. Alle betrokkenen bij de stichting doen hun werk 100% vrijwillig. De donaties die de stichting ontvangt komen te goede aan de projecten. Hierdoor profiteren de projecten behalve van de inzet van vrijwilligers ter plaatse, ook van extra donaties. Deze donaties kunnen voorzien in relatief eenvoudige behoeften zoals schoolmaterialen of lunch kosten. Daarnaast dragen grotere donaties ook bij aan de realisatie van kostbaardere doelstellingen zoals de start van inkomen genererende projecten.

Kan ik ook werken of stage lopen bij Doingoood?

Doingoood werkt met eigen, (betaalde) Country Coördinators op de bestemmingen in Afrika. Daarnaast hebben we elk jaar plek voor één of 2 stagiaires voor minimaal 4 maanden. Soms hebben we vacatures, maar ook als we niets hebben openstaan ontvangen wij graag jouw open sollicitatie voor eventuele toekomstige vacatures.

Voor meer informatie, zie onze vacaturepagina.

Wie werken bij Doingoood?