Hardlopen voor het goede doel: Oeganda Marathon

Op 5 juni 2016 vindt er een geweldig, uniek hardloop evenement plaats in Oeganda: de Oeganda marathon. We hebben een geweldige reis voor je in petto waarbij je kennismaakt met het prachtige Oeganda en haar vriendelijke bevolking, de projecten bezoekt waar je sponsorgeld naartoe gaat en op safari kunt gaan. Deze marathon voor een goed doel is een bijzonder sport evenement. Je loopt vlak onder de evenaar over heuvels, door dorpjes en in het ruige landschap van het Oegandese platteland. Aan de Uganda Marathon doen mensen mee van over de hele wereld, die allemaal marathon lopen voor een goed doel en komen genieten van de natuur, cultuur en gastvrijheid in ‘The Pearl of Africa’ zoals Oeganda ook wel genoemd wordt.

10 kilometer

Je kunt 10 km lopen of een halve of hele marathon. Standaard duurt deze unieke reis 6 dagen maar uiteraard is deze uit te breiden met een avontuurlijk safari programma of met extra vrijwilligerswerk bij jouw favoriete project in Oeganda.

Door deel te nemen aan dit unieke sport evenement stap je letterlijk uit je comfort zone. De marathon zelf biedt een uitdaging op fysiek en mentaal gebied, je loopt immers in geheel andere omstandigheden dan je wellicht thuis gewend bent. Tijdens deze reis stap je echt even uit je dagelijkse routine en krijg je de kans om in gesprek te gaan met lokale leiders, kinderen, ouders en natuurlijk met je collega-deelnemers aan de hardloopwedstrijd. Onze ervaring is dat deelnemers een dergelijke reis ervaren als verrijkend waarbij je je horizon verbreedt, kunt reflecteren en je blik op de wereld verruimt.

Geen hardloper? Geen probleem!

Geen zin in marathon lopen maar vind je de rest van het programma wel heel leuk om aan mee te doen? Geen probleem! Op de dag van de marathon kun je helpen met water uitdelen aan de renners of de sporters langs de lijn aanmoedigen.

De opbrengst van de sponsoring gaat volledig naar Knowledge for Children. Klik op het logo om naar hun website te gaan.

“Behoorlijk pittig maar enorm de inspanning waard”

“Een marathon door een van de mooiste landschappen die Afrika je te bieden heeft”

Oeganda marathon programma: van dag tot dag

Dinsdag 31 mei 2016: Aankomst in Oeganda. We ontvangen je op de luchthaven en brengen je naar het sportersdorp in Masaka. Het is een mooie rit van ongeveer 4 uur rijden en onderweg doe je de eerste indrukken van het mooie Oeganda al op. Onderweg zul je de beroemde Ankole koeien met hun reusachtige hoorns zien. We maken een stop op de evenaar waar je foto’s kunt maken en wat kunt eten, drinken of je eerste souvenirs te shoppen.

Woensdag 01 juni 2016: Na een goede nachtrust is het tijd voor een leuk programma. Vandaag kun je kennismaken met lokale projecten waar je een dag kunt meekijken. Je kunt een bezoek brengen aan een school, een dagje meedoen in de klas, deelnemen aan een dag leiderschapstraining voor leerkrachten of op bezoek bij een rehabilitatie centrum voor kinderen met een beperking. De keuze is aan jou. In de avond staat je een geweldige culturele dansshow te wachten waarbij je zelf ook mee mag dansen. Voetjes van de vloer en schudden met die heupen dus!

Donderdag 02 juni 2016: Vandaag ga je mee op pad naar scholen die, mede dankzij jouw sponsorgeld, nieuwe boeken en schoolmaterialen krijgen uitgereikt. In Oeganda gaan kinderen heel erg graag naar school. De nieuwe schoolspullen zullen dan ook met zeer veen enthousiasme ontvangen worden Dat wordt echt feest! ’s Avonds kun je mee naar een openlucht cafe voor een gezamenlijk diner met andere renners.

Vrijdag 03 juni 2016: Voor de aftrap van het marathon weekend worden alle kinderen uit de gemeenschap uitgenodigd om deel te nemen aan een geweldige dag vol sport en spel. Dit grote evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door alle deelnemers (onder leiding van de Uganda Marathon organisatie). Er is muziek, de kinderen worden geschminkt en er komt zelfs een feestelijke prijsuitreiking. Dit leuke feest wordt gefinancierd vanuit de deelnemers fee en is bedoeld als bedankje voor de gastvrijheid en medewerking van de lokale bewoners.

Zaterdag 04 juni 2016: Vandaag kun je zelf invullen. Wil je nog een rondje trainen, liever een beetje relaxen of een dagtripje maken naar het nabijgelegen Lake Mburo national park. De keuze is aan jou. Lake Mburo National Park ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Masaka. Je kunt heerlijk lunchen bij een van de lodges, mountainbiken tussen de zebra’s of een game drive en boottocht maken in het park. In Lake Mburo National park vind je vele vogelsoorten, buffels, zebra’s, wrattenzwijnen, een familie van 15 giraffen, vele antilopen soorten en er woont zelfs 1 mannetjesleeuw.

Zondag 05 juni 2016: Vandaag is de grote dag! Vandaag ga je je van je sportiefste kant laten zien en begin je aan je weg naar de finish! Of je nou 10 kilometer, de halve marathon of een hele marathon loopt, het wordt een uitdagende en fantastische dag. Je loopt door de buitenwijken van Masaka, toegejuicht door de dorpskinderen die waarschijnlijk zelfs een stukje meerennen op hun blote voeten. Samen met honderden andere hardlopers ga je door het ruige landschap van Oeganda op weg naar de eindstreep.

Tijdens de eindceremonie worden de medailles uitgereikt en vindt er een spetterend eindfeest plaats om de inzet en prestaties van alle sporters te vieren.

Maandag 06 juni 2016: Dit is de laatste dag van het basisprogramma. In principe kun je vandaag terug naar Nederland vliegen, maar we hopen natuurlijk dat dit avontuur slechts het begin was van je Oeganda avontuur.

Daarom hebben we een aantal leuke opties voor je in petto om je reis compleet te maken en je nog wat langer te laten genieten van het prachtige Oeganda.

Geen marathon lopen maar wel mee gaan?

Geen zin in marathon lopen maar vind je de rest wel heel leuk om mee te doen? Geen probleem! Op de dag van de marathon kun je helpen met water uitdelen aan de renners of de sporters langs de lijn aanmoedigen.

Verlengen

De standaard 6-daagse Oeganda marathon reis kun je uiteraard verlengen of vooraf laten gaan door aanvullende opties. Wil je meer betekenen voor een maatschappelijk project in Oeganda, zet je dan in als vrijwilliger bij een van onze projecten in Kampala. Wil je meer zien van de mooie natuur en de flora en fauna van The Pearl of Africa, zoals Oeganda ook wel genoemd wordt, schrijf je dan in voor de 7-daagse safari verlenging. Liever een safari met je eigen groepje of naar je eigen wens? Uiteraard kunnen we ook een safari op maat voor jou samenstellen! Meer informatie over verlengen van de Oeganda marathon reis.

Kamperen € 695

Dit is de optie ‘bring your own tent’ in het sportersdorp dat speciaal is ingericht voor de Oeganda marathon. Op een heuvel met prachtig uitzicht over de hele regio slaap je midden in de natuur. Je kampeert hier met andere marathon deelnemers van over de hele wereld. Je zorgt zelf voor je tent en overige kampeerspullen. Ideaal voor de echte avonturier! Je kunt gebruik maken van de warme douches en de bar op de camping. Inbegrepen: 3 maaltijden per dag.

Glamping € 895

De luxe variant van kamperen: er staat een safari tent voor je klaar met daarin een matras, kussen, nachtlampje en muggen net. In het sportersdorp op een oogverblindend mooie plek midden in de natuur. Back to basic maar wel lekker comfortabel. Op de camping zijn warme douches en een bar aanwezig. Inbegrepen: 3 maaltijden per dag.

Hotel € 1095

Verblijf in het beste hotel van Masaka dat voor de marathon geheel is afgehuurd voor alle sporters. Er is een heerlijk zwembad, een sportzaal en natuurlijk warme douches. Voor degenen die liever tussen 4 muren slapen! Inbegrepen: dagelijks ontbijtbuffet.

Inclusief en exclusief

Inclusief:

 • Een onvergetelijke week in Oeganda met veel diversiteit aan activiteiten en natuurlijk de marathon als hoogtepunt!
 • 6 nachten accommodatie, de opties kun je hierboven zelf kiezen
 • Kamperen en Glamping: 3 maaltijden per dag. Hotel: dagelijks ontbijt.
 • Gezellige avonden rond het kampvuur met wel 100 nieuwe vrienden 🙂
 • Deelname fee voor de kwart (10 km), halve marathon of hele marathon. Jouw deelname fee stelt 5 Oegandese studenten in staat om ook mee te doen
 • Deelname aan Make a Difference day: kennismaking met de projecten die dankzij jouw sponsorgeld geholpen kunnen worden
 • Deelname en organisatie aan de KidsRunWild sport en speldag voor kinderen uit de lokale community
 • Voetbaltoernooi Oeganda vs De Rest Van De Wereld
 • Pool party
 • Medische briefing
 • Georganiseerde sport en spel activiteiten gedurende de week
 • Deelname aan taal- en cultuurlessen van de lokale medewerkers
 • 24/7 medische ondersteuning (indien nodig) van een team Britse artsen
 • Hardloop shirt
 • Handgemaakte medaille
 • Airport transfers
 • Donatie aan een lokale NGO (dit staat los van je eigen fondsenwerving)
 • Aantrekkelijke aanbiedingen om je verblijf te verlengen met safari, vrijwilligerswerk of beide!

Exclusief:

 • Internationaal vliegticket
 • Verzekeringen, vaccinaties en visa
 • 1-daagse safari naar Lake Mburo, incl. game drive en boot tocht op het meer. Deze valt op de vrije dag en kun je optioneel kiezen.
 • Kosten voor verlenging van je programma met vrijwilligerswerk, safari of beide
 • Persoonlijke uitgaven en souvenirs

Fondsenwerving

Het doel van je deelname aan de marathon is, behalve dat je voor jezelf een hele sportieve prestatie neerzet, ook het helpen supporten van goede doelen in Oeganda. Daarom vragen wij van elke deelnemer om zich in te zetten voor fondsenwerving.

Het goede doel: Knowledge for Children

De opbrengst van je fondsenwerving komt ten goede aan het werk van onze partner Knowledge for Children. Deze organisatie zet zich in de rurale gebieden van Oeganda in voor verhoging van zelfredzaamheid van scholen. Zij implementeren in samenwerking met de lokale leiders een duurzaam onderwijsprogramma zelfredzaamheid en gelijkwaardigheid van de school en de gemeenschap centraal staan. Het doel is dat de scholen  kunnen en de lokale gemeenschap binnen 3 jaar op eigen benen kunnen staan en het 3-jarige programma zelfstandig kunnen voortzetten. Meer informatie over Knowledge for Children vind je hier.

De doelstelling

Vorig jaar werd de Oeganda marathon voor het eerst georganiseerd en haalden de deelnemers gemiddeld € 1500 per persoon op voor het goede doel. De richtlijn die wij onze deelnemers meegeven voor fondsenwerving is daarom ook gelijk aan dit bedrag.

Wat kan er gedaan worden met welk bedrag. Ter indicatie zetten we wat bedragen op een rij:

Voor € 1000 kan een school met 200 kinderen voor 1 jaar gesponsord worden met boeken
Voor € 2500 kan een school met maximaal 200 leerlingen 1 jaar ondersteund worden
Voor € 3000 kan een school met 200 kinderen voor 3 jaar gesponsord worden met boeken

Voor € 5000 kan een school met 400 kinderen voor 1 jaar ondersteund worden
Voor € 7500 adopteer je gedurende 3 jaar een school tot 200 kinderen. De school is daarna zelfredzaam!!
Voor € 15.000 en adopteer je gedurende 3 jaar een school tot 400 kinderen.De school is daarna zelfredzaam!!

Alle projecten waarvoor geld opgehaald wordt zijn daarna 3 jaar online te volgen. Je blijft dus 3 jaar lang betrokken bij je project en kunt precies zien wat er met je donatie gebeurt. Wel zo transparant!

Toolkit fondsenwerving

Download onze Toolkit Fondsenwerving waarin je volop ideeën vindt hoe je je fondsenwerving kunt aanpakken. Doingoood organiseert ook al sinds 2013 de Kilimanjaro Charity Climb waarbij fondsenwerving deel uit maakt van de reis. We kunnen je in contact brengen met oud deelnemers wanneer je hun ervaringen graag wilt horen en om tips te krijgen. Op onze website vind je verschillende fondsenwerving tips en filmpjes waarin eerdere deelnemers vertellen wat ze hebben gedaan om fondsen te werven.